När mörkret faller kan det kännas både ensamt och utsatt för den som vandrar hemåt. Oavsett om det handlar om Nyköping, Trosa, Gnesta eller Oxelösund.
Månadsskiftet var särskilt stökigt. Ingen är osårbar, en oro kommer sällan ensam. På sin Facebook-sida konstaterar Polisen i Nyköping att ”personrånen ligger på en fortsatt hög nivå.” Det är alltså inte en illusion eller en obefogad oro, vilket också framgår av ett antal ungdomsröster som kommer till tals i SN (10/2). Flera har funderat på riskerna och strategier för att öka sin trygghet. Även om det för många unga ofta känns både lugnt och tryggt när de ska ta sig hem. I de allra flesta fall är det ju inga bekymmer. Men allvarliga händelser föder en osäkerhet, ett allvar.
Det är Polisens jobb att sätta stopp för de rån som sker, oavsett om det är unga eller andra som råkar illa ut. Men det kräver i sin tur att andra aktörer bär sitt ansvar. Polisens samverkan med kommunens socialtjänst är central, inte minst för att förebygga brott. Det ligger också på kommunen att minimera de områden där mörker eller växtlighet kan leda till otrygghet för den som är på väg förbi.
Polisen uppmanar också föräldrar att ha koll på sina tonårsbarn – hur de tar sig hem från fester och evenemang: ”Räkna inte med när du planerar att polisen ska köra hem din ungdom! Vårt mål är att du som förälder ska hämta ditt barn i den miljö vi funnit honom/henne.” Varken poliserna eller socialarbetarna är vikarierande vårdnadshavare.
I Oxelösund bjuder polisen, kommunen och Oxelösunds församling in till föräldracafé om två veckor för att med andra prata om utmaningarna i föräldraskapet, för den som vill eller behöver. I Trosa hölls liknande möten under hösten. Trygghet byggs i en helhet.