Hur vi vårdar vårt vatten blir år för år en allt viktigare fråga. Vi talar om hoten från långvarig torka, minskande nivåer vattenmagasin. Vi talar om värdet av att säkra en hållbar och uthållig dricksvattentillgång. Vi talar om att minimera mängden gifter och skadliga ämnen som forslas ut via avloppssystemen. På goda grunder.
För någon vecka sedan var det internationella världstoalett-dagen, den 19 november. Vid sådana tillfällen brukar ordet fulspolare komma till användning. Här följer en liten pedagogisk övning.
Är du en fulspolare? Det syftar på någon som spolar ned sådant som egentligen inte ska skickas ned via toalettvattnet. Bomullspinnar? Hushållspapper? Våtservetter? Tamponger? Snus? Inget ska i toaletten. Det ska slängas på annat sätt, i soporna.
Läkemedel ska inte spolas ned och inte ens kastas i soporna. Sådant ska du lämna in på apoteket. För din egen och ett renare vattens skull.
Men vad då, kan inte snus åka i komposten, åtminstone? Det där är en vanlig uppfattning, men nej. Snus innehåller kadmium och bör helst slängas i vanliga soporna, det förbränningsbara. Kadmiummängden i snus är visserligen liten, men ämnet bryts inte ned i naturen. Det är giftigt för mikroorganismer och vattenlevande arter. Kadmium kan dessutom tas upp av växter som odlas som livsmedel. 2016 noterade organisationen Svenskt Vatten att närmare fyra miljoner snusprillor eller snuspåsar spolades ned, varje dag.
Tillgången till vattentoaletter är en stor hälso- och miljöfördel för den moderna världen. Men avloppen måste användas på ett klokt sätt för att göra mesta möjliga nytta. Eftersom så många svenskar är så mycket mer hemma än vanligt, på grund av smittskyddsläget, är det värt att uppmärksamma spoldisciplinen ännu en gång. Var inte en fulspolare.