Det är nu officiellt. Polio, en förlamingssjukdom som främst drabbar barn, är fullt ut besegrad i Afrika. Det senaste kända fallet var 2016 i norra Nigeria, men det är först nu som WHO, världshälsoorganisationen kan slå fast att det inte längre finns någon spridning.
Det är 32 år sedan kampen mot polio inleddes av WHO 1988. Då var sjukdomen utrotad med hjälp av vaccin i USA, Kanada, Australien, Argentina, Chile samt delar av Europa, däribland Skandinavien. Över 135 länder återstod.
2012 förklarades hela Europa, inklusive Ryssland, fritt från polio. Fem år tidigare hade stora delar av Asien, inklusive Kina, nått samma status. En gränsöverskridande smitta bekämpandes med gränsöverskridande metoder. När väl ett vaccin finns har mänskligheten stora möjligheter att bekämpa och vinna över även svåra och smittsamma sjukdomar.
Sjukdomen sprids fortfarande i Pakistan och Afghanistan. Under svåra omständigheter kan det spridas därifrån till andra länder med ovaccinerade grupper. Kampen är inte över.
Motgångar i form av omfattande desinformation, ryktesspridning och attacker på dem som arbetar med att vaccinera, har förekommit på flera håll. 2013 mördades exempelvis nio kvinnor som arbetade med polio-vaccination i nordöstra Nigeria, ett illdåd av islamistiska terrorgruppen Boko Haram.
Fientlighet mot vaccin-program är inte bara en följd av fattigdom och låg utbildningsnivå. Även om det är lätt att tro. Matshidiso Moeti, regional chef för WHO i Afrika, citeras av Dagens Medicin: ”Vi ser det i västvärlden också, att människor tar ställning baserat på desinformation”. Globala vaccinprogram har inte bara uppbackare, utan också motståndare drivna och förledda av konspirationsteorier.