Efter sex veckor på ledarsidan är det dags att tacka för mig. Det har varit en ynnest att få vara på SN under sommaren och få göra det jag brinner för allra mest: att delta i och möjliggöra det demokratiska samtalet. I en tid där samhällsklimatet blir allt hårdare är det demokratiska samtalet kanske viktigare än någonsin. Idag ser vi dessvärre en utveckling där allt färre deltar, inte minst till följd av det ökade politikerföraktet. Ett förakt som resulterat i en ökning av antalet hot och hat, inte minst mot lokalpolitiker.
Nyligen presenterades en studie från Högskolan i Halmstad som visar att 43 procent av lokalpolitiker blivit utsatta för hot och hat. Sörmländska politiker är inget undantag. Redan 2017 kartlade SVT sörmländska politikers utsatthet och de konstaterade att problemet är utbrett. Sedan dess har politikers utsatthet ökat, enligt statistik från BRÅ. Särskilt ökar risken om den förtroendevalda är kvinna, har invandrarbakgrund eller är ung. Flera förtroendevalda har övervägt att sluta till följd av trakasserierna, och utsattheten hindrar även människor från att våga ta steget att engagera sig. Det är ett allvarligt demokratiskt problem.
Jag har varit politisk aktiv i ett decennium, även om jag för tillfället lagt partipolitiken på hyllan. Under den tiden har jag på nära håll upplevt utsattheten. När vi står i valstugor har vi säkerhetsrutiner. Vi går aldrig själva på stan med politiska symboler. Jag har fått meddelanden från folk som önskar att jag ska bli utsatt för både det ena och det andra. Jag har haft kollegor som fått hotfulla brev hemskickade till sig och otaliga hotfulla brev har inkommit till partikontoret. Till ungdomsförbundets kansli har det även skickats detaljerade beskrivningar över husets planlösning med bifogade bilder på drönare. Och kanske allvarligast: en svensk partiledare var tilltänkt måltavla för ett politiskt motiverat mord för bara två år sedan.
Hatet mot förtroendevalda måste upphöra. Förtroendevalda är inte några mystiska figurer. Det är människor av kött och blod, precis som alla andra. Människor som ofta vigt sin fritid i flera decennier åt att försöka stärka demokratin och förbättra vardagen för sin omgivning.
Hoten måste få ett slut, men självklart får man vara missnöjd med politikers uttalande och agerande. Självklart får man ifrågasätta dem. Det är en inte bara okej, utan en viktig del av demokratin och en aktivitet som fler borde engagera sig i. Vilket för mig fram till mitt budskap: om du är missnöjd med hur samhället fungerar: engagera dig! Det kan vara i ett politiskt parti, i en förening eller varför inte genom att skicka in en insändare eller debattartikel till SN, som ju är som ett demokratiskt torg och en marknad av idéer. För i slutändan är det bara genom engagemang och aktivt deltagande som man faktiskt kan påverka sin omgivning, inte genom passivitet eller hatiska kommentarer.
För ett bättre samhälle behövs mindre hat och mer engagemang. Men att engagera sig i det demokratiska samtalet är inte bara viktigt för samhället – jag kan också lova att det är bland det roligaste och mest givande man kan göra.
Tack för i sommar SN – och på återseende!