En stark röst för frihet tog sig ton i riksdagen

Ukraina slåss för mer än sin egen frihet.

Det blev stående ovationer från de folkvalda i Sveriges riksdag när frihetens just nu starkaste röst talade via länk från Kiev.

Det blev stående ovationer från de folkvalda i Sveriges riksdag när frihetens just nu starkaste röst talade via länk från Kiev.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-03-24 15:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tal till svenska riksdagen markerade de starka gemenskapsband som just nu råder. Från svensk sida får vi inte svika, inte vackla, utan stå upp och göra vårt.

Det blev stående ovationer från de folkvalda i Sveriges riksdag när frihetens just nu starkaste röst talade via länk från Kiev. Det kommer att gå historien som ett steg mot en fastare gemenskap, demokrati till demokrati. Talman Andreas Norlén sammanfattade det välformulerat med orden ”Frihet är värdefullt. Fred är värdefullt. Ukraina är värdefullt.”

Detta är kärnan i det som sker. Kriget har format starka band mellan den stat attackerats av Ryssland och alla de stater som står upp för en världsordning där även mindre stater står fria att äga sin egen framtid. Däribland Sverige och Finland.

Zelenskyjs kontrollerade desperation, om uttrycket tillåts, gick att ta på. Han leder – och det på ett imponerande sätt – ett Ukraina, ett samhälle som vägrar att bli en rysk slavstat. Ni har sett under månads krig hur långt vi är villiga att gå, sade presidenten och talade sedan väl om det stöd och den hjälp som Sverige redan har gett. 

Men det är i en tid som kräver mer också av Sverige. Se Ukrainas desperata kamp och förlora inte perspektivet på vad som står på spel. Ingen demokratisk stat ska lämnas ensam för att bli kedjad till eller krossad av ett totalitärt Ryssland, med en regim vill se ett återupprättat imperium på bekostnad av andras frihet. 

Den ukrainske presidenten beskrev mycket av det som de flesta redan vet, all den förstörelse, hänsynslöshet, de övergrepp och krigsbrott som de ryska militära styrkorna gör sig skyldiga till. En bild av det brutala höga pris som det ukrainska folket dagligen betalar för att värna sin frihet och framtid. 

Det får inte betala sig att göra som Ryssland gör, sade Zelenskyj. Aggressionen måste stoppas, inte blidkas. Zelenskyj påminde om hur propagandan i ryska statskontrollerade medier redan inte bara talar om att kunna besätta Gotland, utan också om hur och för hur lång tid. Myter odlas för att formas till nya sanningar, till argument för att motivera nya oprovocerade angrepp på andra.

Vi har att förstå att vår egen tro på vad som leder till ett bättre samhälle för fler, inte förenligt med en stat styrd av en despot och hans närmaste krets, uppbackad av en hemlig polis och lojal militärledning, detta inom ett system, inklusive domstolar, som aktivt och noga minimerar andras friheter och rättigheter.

Ukraina har sökt en annan väg än den ryska, ett närmande till väst och EU, i en annan gemenskap än den ryska imperialismens. Det är krig i vår tid. Vad vi gör kommer att räknas för lång tid framöver. Ukrainarna försvarar mer än sin egen frihet och sitt eget land. De slåss också för oss.