En svensk säljer inte försvarshemligheter

Om en utländsk aktör vill betala väl för svenska försvarshemligheter, då är det nej som gäller. Varje gång.

Bilden visar när en prototyp av helikoptern NH90 visade upp på Kjeller flygplats utanför Oslo 2002. Inom ramen för den nordiska helikopterupphandlingen köpte Sverige, Norge och Finland helikoptrar av NH Industries.

Bilden visar när en prototyp av helikoptern NH90 visade upp på Kjeller flygplats utanför Oslo 2002. Inom ramen för den nordiska helikopterupphandlingen köpte Sverige, Norge och Finland helikoptrar av NH Industries.

Foto: Morten Holm / TT

Ledare2022-11-03 05:05
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ett av de nyvalda kommunalråden i Norrköping, Christoffer Jarnhall (SD), har hamnat i blåsväder. Detta på grund av en historia som ligger 20 år tillbaka i tiden och handlar om ett mångmiljardköp av helikoptrar till försvaret. 

Norrköpings Tidningar har gjort en rejäl genomgång av de turer som var runt millennieskiftet och kan berätta hur sverigedemokraten sålde militära uppgifter till NH Industries, en av två utländska aktörer som ville sälja helikoptrar till det svenska försvaret. I efterhand säger han sig inte ha förstått att det var något hemligt, det där som han fick åtminstone en kvarts miljon för. Han säger sig ha varit ”naiv” och ångrar sig. Det ekar tomt. NH Industries fick sedermera leverera 18 helikoptrar till ett värde av 5,6 miljarder kronor. Det var till råga på allt en riktigt, riktigt dålig affär för försvaret.

Av suddiga anledningar blev det inget rättsligt efterspel. Men, om en utländsk aktör gärna vill betala för försvarshemligheter eller det som ligger i gråzonen, då gäller det att säga tack men nej tack. Kalla det medborgerlig ryggrad och sunt förnuft.

Historien går inte att ändra. Om vi blickar på det läge vi har i dag är det ett än mer laddat läge än vad som var fallet vid millennieskiftet. Med all kvalificerad information om vår försvarsmakt och vår säkerhetspolitik ska principen om ”en svensk tiger” hållas hårt på. Hellre vara försiktig i överkant, än låta sig förföras av högar med guld. Även detaljer är delar i ett större pussel.

I tisdags förklarade ÖB Micael Bydén att vi har ett ”mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge – vi utesluter ingenting” när han lämnade sitt underlag till regeringen för hur Försvarsmakten behöver rusta upp de kommande åren.  Det som ÖB ger röst till är absolut ingen överdrift. Den kunskapen har att påverka allt som berör vår säkerhetspolitik, vårt försvar och de gemensamma intressen vi har inom Nato och i dess nära sfär.

En svensk säljer inte ut försvarshemligheter, punkt.