Enbart Sverige riktigt arga snusare har

EU-kommissionen landade i någon sorts snusförnuft, efter chockdebatten.

När det kommer till punktbeskattade prillor, ja då tar det hus i helsike.

När det kommer till punktbeskattade prillor, ja då tar det hus i helsike.

Foto: BERTIL ERICSON

Ledare2022-11-28 16:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ska du uppröra svensken så är receptet att kombinera EU, skatter och rejäla ingrepp i livsstil i ett paket. Då tar det hus i helsike. Så också när Aftonbladet i helgen berättade om ett läckt förslag till möjlig ny lagstiftning på tobaksområdet från EU-kommissionens sida. 

120 spänn dosan för lössnuset och en ökning för portionsvarianten med 34 kronor – det var något explosivt. Sociala medier – i varje fall Twitter - gick igång för fullt. Just snuset, där Sverige har ett långtgående undantag från EU:s regelverk, blir en symbolfråga som når långt bortom enbart dem som tycker om snus eller snusande. 

Borta är den tid då en moderat finansminister – Anders Borg - påminde om att man ska arbeta och inte supa i samband med en höjning av alkoholskatten. Finansminister Elisabeth Svantesson lovade att ”stå upp” för det svenska snuset. Hur EU hanterar olika frågor i avvägningspunkten mellan nationell lagstiftning och unionens gemensamma ambitioner kan säkert överföras på andra minst lika viktiga frågor när Sverige kommer att vara EU:s ordförandeland, efter nyåret och sex månader därefter.

undefined
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) var lika upprörd som EU-kommissionären Ylva Johansson (S).

Nu blir det ingen skattechock. Från EU:s sida kände man sig till slut tvungen att gå ut och dementera det som skrämde snuskramande svenskar. Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) var minst lika ivrig som Svantesson att gå till prillans försvar

I det förslag som kan komma att läggas fram framöver ingår inte svenskt snus. Däremot gäller det annat, som höjda minimiskatter på tobak som upphettas men inte bränns samt på cigarretter och e-cigaretter. Punktskatterna kommer garanteras att fortsätta diskuteras, men det svenska självbestämmandet över snusbeskattningen är inte hotat. På de flesta håll i Europa är snuset dessutom en icke-fråga. 

undefined
Leif GW Persson varnade för regeringskris, med glimten i ögat.

Fast det var ett skrämskott som tog, till att börja med. Den välkände författaren Leif GW Persson lovade i TV4, med glimten i ögat, att köpa sig ett enormt lager inför kostnadsapokalypsen och varnade för regeringskris. Men han kunde andas ut när motsatta besked kom. ”Jag säger inte det är nyttigt, men det är ju ett långt bättre alternativ än rökning”, sa GW. 

Det kan ses som en sorts sammanfattning av läget på hemmaplan.