Enkla förklaringar biter inte på det dödliga våldet

Sverige har bland den högsta andelen dödligt våld med skjutvapen i hela Europa visar Brå i en ny undersökning. Det finns dock inga enkla förklaringar på varför så är fallet.

De enkla förklaringarna håller inte måttet när man synar det ökande dödliga våldet med skjutvapen i Sverige.

De enkla förklaringarna håller inte måttet när man synar det ökande dödliga våldet med skjutvapen i Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-05-27 05:36
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under onsdagen (26/5) släppte Brå en ny stor studie om dödskjutningar och jämförde Sverige med andra länder i Europa. Den visar svart på vitt vad andra fakta tidigare pekat på, att Sverige sedan 2018 ligger i topp på kontinenten vad gäller dödligt våld med skjutvapen. Det är såklart oerhört allvarligt och våra politiker har nu att motverka den utvecklingen. Studien visar dock även att många av de enkla lösningar som dyker upp i debatten inte håller. 

Åtta av tio av dödskjutningar i Sverige mellan 2000 och 2018 har skett inom någon form av kriminell miljö. Däremot har annan typ av våld, som bråk inom familjer eller mellan vänner på en fest, minskat. Där ligger Sverige lägre än exempelvis Finland. 

Den här utvecklingen har skett samtidigt som dödligt våld generellt har minskat i hela Europa. Länder som vi kanske tidigare har förknippat med detta, på Balkan och i Sydeuropa, har stabiliserats. På vår hemmaplan är det den organiserade brottsligheten som har blivit värre. Att just våld med skjutvapen har ökat verkar också vara ett specifikt svenskt fenomen. I många andra länder, exempelvis i Sydeuropa, används kniv i större utsträckning av de yrkeskriminella. 

En förklaring som många gärna går till när det gäller ökad brottslighet är ökad invandring. Att det finns en koppling mellan segregation, utanförskapsområden och kriminalitet är det nog ingen som skulle säga emot. Däremot visar Brås rapport att det inte finns en enkel koppling mellan just ökat vapenvåld i gängmiljö och invandring. Frankrike, Tyskland och Belgien är exempel på länder som har haft hög invandring och även efter det, problem med segregation. Dessa har fortfarande inte samma typ av våldsdåd som Sverige lider av. 

Inte heller är det enbart en ökad tillgång på narkotika som ligger bakom vapenvåldet. Narkotikahandel ökar i Europa, men det leder inte till en viss typ av brottslighet i alla länder. 

Något som svenska politiker tycks vilja tro är en viktig faktor, men som definitivt inte förklarar utvecklingen, är tillgången på lagliga vapen. De senaste åren har många jägare och personer verksamma inom sportskytte vittnat om hur kontroller av dem och deras lagliga vapen blivit allt hårdare. Politiker verkar tycka att det är bekvämt att skylla på vanliga hederliga medborgare som jagar. Att det skulle vara de som för in vapen i Sverige, men Brås siffror motbevisar detta. Våld i hemmet är den brottslighet som tenderar att ske med lagligt ägda vapen, och detta våld har alltså minskat. 

Våldet som har ökat, inom kriminell miljö, sker i regel med insmugglade vapen. Läckaget av vapen mellan dessa två miljöer bedöms vara mycket litet. 

Sverige har ett uppenbart problem med dödsskjutningar, men vare sig hårdare tag mot droger, stoppad invandring eller ännu hårdare regler för lagliga vapen kommer att vara något Alexanderhugg. Det finns inga enkla lösningar. Vi måste nog snarare erkänna hur viktigt det är att en viss kultur inte får fäste och sprider sig i vissa grupper, samt hur viktiga enskilda personer i den kriminella miljön kan vara för att skapa trender och driva utvecklingen. 

Därför kommer vi behöva arbeta på flera håll med att angripa just dessa personer, i dessa miljöer, för att bryta de kulturella mönster som har uppstått. Exempelvis genom att ändra lagar som gör det enklare att häkta enskilda och få bort dem från gatorna, samt att på olika andra sätt slå sönder gängens sociala strukturer.