Ett Allianssamarbete som lever och har hälsan

Allians för Trosa kommun, fyrpartisamarbetet som styr kommunen, har tydligt mer att ge.

Allians för Trosa kommun spänner bågen för de kommande fyra åren med ett matigt manifest. Det finns kraft kvar i samarbetet.

Allians för Trosa kommun spänner bågen för de kommande fyra åren med ett matigt manifest. Det finns kraft kvar i samarbetet.

Foto: Skärmdump

Ledare2022-08-24 05:05
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sedan valet 2006 har Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna samarbetat i Trosa kommun, inom ramen för ett gemensamt manifest. Detta har också varit ett framgångsrikt politiskt recept, och fått väljarnas gillande i tre därefter följande val. Det är en lång tid att sitta vid makten.

Det finns förvisso andra kommuner med mer långvariga styren än så, typ Oxelösund, men som borgerligt styre är det värt att notera. Moderaternas Daniel Portnoff har varit kommunstyrelsens ordförande under samma tid, och gått från ungt stjärnskott till etablerad kommunföreträdare. 

Det är inte så många funktionella allianssamarbeten längre. Även i kommunerna har de föränderliga opinionslägena tagit sin tribut. Nästan konsekvent har alliansen söndrats där Sverigedemokraterna blivit en avgörande faktor. Inte heller Alliansen i Trosa kommun är osårbar inför detta.  

Samtidigt har Socialdemokraterna som största oppositionsparti haft svårt att få grepp om Alliansens position under flera mandatperioder. Delvis med grund i egna svårigheter men också utifrån en väljarkår som har tenderat att tydligt luta åt höger.

På tisdagen släppte de fyra Allianspartierna sitt valmanifest, med planer för de kommande fyra åren i kommunen. I dokumentet ingår bland annat det omfattande projektet att ansluta kommunens avloppsrening till Himmerfjärdsverket. Det utlovas en satsning på ridhus och stall i Tureholm samt en upprustning av Lånestahallen i Vagnhärad. Alliansen lovar bättre omsorg med bibehållen valfrihet, tryggare offentliga miljöer samt höjda skolresultat. Till det ska läggas det övergripande målet om en skattesänkning på 40 öre. Om det infrias förlorar Nyköping positionen med Sörmlands lägsta kommunalskatt. I dag ligger Nyköping, som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, 18 öre lägre.

Det är en mastig lista att leva upp till. Vi står i ett osäkert konjunkturläge, i en osäker tid, där händelser i omvärlden snabbt och obönhörligt får genomslag också i vår vardag. Oavsett färg eller formation gör de som vinner val i östra Sörmland och i regionen klokt i att ta höjd för detta.

De fasta koalitionerna är inte så vanliga detta valår. Den här ledarsidan har aldrig gjort en hemlighet av att vi i första hand bejakar Allianssamverkan där så är möjligt. Men det finns förstås andra samarbeten som kan fungera väl utifrån de grundläggande värderingar –  Centerpartiets – vi bejakar. Kalla det en mittenstrategi. 

Den politiska gemenskap som till synes har tagit mest stryk under mandatperioden är det Alliansgemensamma. Mycket har trasats sönder, inte minst förtroenden. Det kommer dock en tid där forna relationer kan upprättas på nytt, på säkert avstånd från allt flyktingfientligt och antiliberalt tankegods. Hållbarheten i Allians för Trosa kommun är i detta en värdemätare.