Världen stod still, bildligt såklart. Människorna däremot stod faktiskt helt still när tusentals flyg över hela världen fick ställas in. Men detta flygkaos berodde inte på dåligt väder eller någon naturkatastrof. En liten uppdatering av ett datasystem orsakade en smärre kollaps.
Under fredagen den 19 juli fick Microsoft och deras samarbetspartners Crowdstrike, ett globalt säkerhetsbolag, stora problem med sina program efter en software uppdatering. Uppskattningsvis påverkades åtta och en halv miljon datorer över hela världen. Detta fick stora konsekvenser i flygbranschen, men även i många andra verksamheter. Kollektivtrafiken drabbades på vissa platser i Sverige och på Sörmlandstrafikens hemsida kunde man läsa att reseplaneraren inte fungerade som den skulle. Till fotbollsallsvenskan gick det inte att köpa biljetter. Butikskedjan Biltema kunde inte ta emot kortbetalningar på någon plats i Sverige. På vissa platser i världen påverkades även journalsystemen på sjukhusen vilket ledde till att operationer inte kunde genomföras. Det som inträffade kan jämföras med en jordbävning, en digital sådan som inte kunde kapslas in till ett geografiskt område.
Det är skrämmande hur mycket världen kan påverkas av att ett enda system “buggar” under en dag. Hur skör är egentligen vår digitala värld? Dagens digitala verktyg förenklar oftast vår tillvaro. Det går snabbare att betala i mataffären än för femtio år sedan. En flygbiljett är bara ett par knapptryck bort och när det väl är dags för resan kan du checka in på bussen på väg till flygplatsen. Allt detta är smidigt, men det tycks hänga på en obekvämt skör tråd.
Händelserna under förra veckans slut tjänar som en skarp påminnelse om att även de mest robusta systemen kan misslyckas. Det understryker nödvändigheten av att ha beredskapsplaner för när det oväntade inträffar. Det är inte enbart befolkningen som ska “preppa” för kristider med vevradio och vattendunkar. Det måste finnas alternativ även för den digitala infrastrukturen.
Denna gång var det ett internt fel, men nästa gång kanske en fientlig hackergrupp som lyckats ta sig in i ett sjukhus journalsystem. Oavsett så måste det finnas alternativ. Den tekniska industrin måste anamma ständiga förbättringar och innovationer för att bygga motståndskraft mot ständigt föränderliga hot.
För att undvika haverier, eller rent av en systemkollaps, måste säkerheten för dessa stora system helt enkelt fungera.