Ett lyft för omsorgsjobben ligger i tiden

Finns det vinster med några som avlastar undersköterskorna i omsorgen? Absolut.

Via Campus kommer snart ny yrkeskategori till omsorgens särskilda boenden i Nyköping.

Via Campus kommer snart ny yrkeskategori till omsorgens särskilda boenden i Nyköping.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2020-06-18 05:29
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I smittskyddskrisen har en särskild uppmärksamhet kommit att riktas mot undersköterskornas arbetssituation och möjlighet till yrkesutveckling. I dagarna gjorde Kommunal gemensam sak med Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Utspelet i Aftonbladet handlade om att ge bättre förutsättningar till specialisering och vidareutbildning för undersköterskor, men även en tydlig standardisering av utbildningen till undersköterska. 

Den som blir undersköterska ska kunna specialisera sig, få högre lön och mer ansvar. I karriärstegen ska möjligheten att plugga vidare till sjuksköterska finnas. Via regeringen och överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna kommer satsningen på ett äldreomsorgslyft, pengar till utbildningsinsatser. Ungefär tre miljoner hamnar i Nyköping. Det är brist på undersköterskor och det blir värre framöver. Fler behöver lockas till yrket och utbildningen vara en given del av en möjlig yrkeskarriär. 

I det här perspektivet ska man också se det projekt som i går presenterades av de styrande i Nyköping. Det är ett samarbete mellan kompetens och arbetsmarknadsnämnden, som leds av Centerpartiets Torbjörn Olsson, och vård- och omsorgsnämnden, där Socialdemokraternas Sofia Amloh är ordförande. Det handlar om en utbildning som ska tillföra en ny yrkeskategori till omsorgens särskilda boenden. Yrkesrollen har preliminärt fått namnet serviceassistenter. De ska ansvara för lokalvård, kök och tvätt och vara ett stöd vid måltiderna på särskilda boenden. Detta för att frigöra tid för vårdbiträden och under­sköter­skor att arbeta med omvårdnad. 

Utbildningen till serviceassistent vid Campus Nyköping är värd ett försök. Rätt använd blir det en bra väg in på arbetsmarknaden för den som i dag står en bit ifrån.