Det finns behov av ytterligare 18 000 fängelseplatser enligt interna dokument från Regeringskansliet. Slutsatsen är föga förvånande – hårdare tag med målet att döma fler kommer kräva fler fängelseplatser. Ska man döma fler måste man börja i andra änden och bygga ut fängelserna först, annars blir de hårda tagen verkningslösa.
De senaste åren har svensk rättspolitik präglats av hårdare tag och skärpta straff och den nuvarande regeringen är inget undantag. Tidöpartierna har gått snabbt fram för att komma till bukt med främst gängkriminaliteten, vilken tyvärr har Sverige i ett hårt grepp. Förslag om skärpta straff, utökade möjligheter till preventiva tvångsåtgärder såsom övervakning och avlyssning samt sänkt straffmyndighetsålder är bara några av de förslag man valt att gå fram med.
Intentionen är tydlig, att sätta fler i fängelse. Men redan idag är svenska fängelser överbelastade, de cirka 4 300 platser som finns räcker inte till. För att klara den ökade mängden fängelsedömda och längre strafftider fattas allt oftare beslut om att placera två intagna i samma cell. I nya fängelser utgår man redan från början med dubbelrum, något Kriminalvården menar kan innebära en säkerhetsrisk då det blir trångt och kan orsaka konflikter och irritation.
Det pågår visserligen i nuläget en intensiv utbyggnad av fängelser, men när Kriminalvården tidigare i år analyserade Tidöavtalets reformer konstaterade man att utbyggnaden behöver snabbas på ytterligare. Mot bakgrund av detta har Kriminalvården fått i uppdrag att ta fram en ny och mer expansiv plan för utbyggnad och regeringen undersöker även möjligheterna att hyra fängelseplatser utomlands. Ska straffen bli hårdare och fler dömas måste man dock även börja agera i andra änden och tillföra resurser till hela kedjan. Sverige har flera gånger fått internationell kritik för långa häktningstider men görs inte fler satsningar nu riskerar det att bli långa väntetider över hela linjen.
Interna dokument visar att Tidöpartierna insett att det behövs en rejäl utbyggnad av fängelserna. Men det duger inte att först prata om fler poliser utan att tillföra resurser till åklagarna. Det duger därefter inte att panikartat satsa på polis och åklagare för att sedan prata om hårdare straff utan att tillföra mer resurser till tingsrätterna där allt läggs på hög. Fler fängelseplatser kommer behövas på sikt men man måste göra flera satsningar samtidigt och de behöver komma i tid och det nu – inte sedan. Att klämma in intagna med skohorn i redan överfulla fängelser riskerar att få orimliga konsekvenser.
Om regeringen menar allvar på området lag och ordning och verkligen vill komma till rätta med de problem som finns, bör man presentera en plan som är långsiktig och decentraliserad. Hela landet behöver bättre förutsättningar för att bekämpa brott. Fängelser och häkten måste finnas där polisen finns och inte bara kring storstäderna. På så vis slipper utredarna i småorter lägga ineffektiv arbetstid på att köra till häktena. Att satsa på fler poliser över hela landet hjälper föga när häktena fortsatt är få och ligger långt bort.
Många gånger har politik för hela landet varit ett skattekontor på varje ort. Det behövs inte i lika hög grad när man kan göra ärenden online - förhör kan däremot inte hållas på länk. Därför behövs en rättspolitik för hela landet och den måste vara mer än hårda tag, strängare straff och fler poliser. Man måste se till hela kedjan – från norr till söder.
Ett närvarande rättsväsende från norr till söder
Sverige behöver fler fängelser men även satsningar på hela rättskedjan.
Det behövs en rättspolitik för hela landet och den måste innehålla såväl fler poliser, häkten på fler orter, satsningar på domstolarna och ytterligare fängelser, skriver Elin Larsson.
Foto: Caisa Rasmussen / TT
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.