Ett prisvärt lyft för Sörmlands Museum

Låt utmärkelsen Årets museum bli till raketbränsle för att göra Sörmlands Museum till hela länets angelägenhet.

Utmärkelsen Årets museum 2020 är en fin fjäder i hatten för Sörmlands Museum, men den verkligt stora utmaningen är att bli ett museum för hela länet.

Utmärkelsen Årets museum 2020 är en fin fjäder i hatten för Sörmlands Museum, men den verkligt stora utmaningen är att bli ett museum för hela länet.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2020-09-09 05:51
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Juryn för Årets museum 2020 skräder inte orden: ”… ett engagerande, självständigt och nytänkande museum som finns mitt bland medborgarna och som vidgar horisonten för en ny generation av kulturhistoriska museer.”

När Sörmlands Museum lyfts som Årets museum 2020 görs det rejält – och det är inte oförtjänt. Det finns mycket av värde att upptäcka för den som låter sig lockas till länsmuseet och dess samlingar. Det nya museet i Nyköping, även om det finns verksamhet i hela länet, är verkligen värt ett besök eller två. Greppet med berättande magasin, axplock ur det stora samlingarna, är en guldstjärna i kanten.

För den historiskt intresserade är Kungstornet på Nyköpingshus ett finfint besöksmål med tradition. Där berörs inte bara ett uppmärksammat syskonmord på 1300-talet. Utställningen Schack och makt handlar om 1300-talets och gästabudets tid, Fursten dyker in i Hertig Karls tid, det sena 1500-talet och tidiga 1600-talet. Långt bortom maktens sfär erbjuds också en inblick i livet för det tidiga 1800-talets fångar och korrektionshjon. En tid där verkligt hårda tag och ett ytterst begränsat mått av medlidande var den rådande normen.

När de tidigare lokalerna dömdes ut var det inte ens säkert att nästa länsmuseum skulle placeras i residensstaden. Många viljor drog åt olika håll. Efter närmare ett decennium av turer blev det en nybyggd fastighet i Nyköping, inte långt från de gamla lokalerna – men med en på flera sätt uppdaterad museiform. Detta är viktig del i den utmärkelse som museet nu har fått.

Regionens skattebetalare har lagt ned stora summor i det nya. Slutnotan landade på 380 miljoner kronor. 

Länsmuseet har att leva upp till de ambitioner som har väglett investeringarna. Ett huvudmål är att visa sig vara länets angelägenhet, inte bara östra Sörmlands. I ett län där den öst-västliga samhörigheten är begränsad och där staden med störst invånarantal inte är detsamma som residensstaden, är det inte helt lätt gjort. 

Det gäller inte att spegla hela Sörmland i utställningar och program, rent krasst går det också ut på att locka folk från hela länet. Därför var det en bister tid för ett år sedan när besökstalen efter den högtidliga invigningen inte alls gav det förväntade lyftet. Tvärtom, med 40 000 besökare under första halvåret var tillströmningen då bland de svagaste i landet. Kraxa månde korparna, här finns revansch att söka.

Utmärkelser är vackra och upplyftande, men de fleråriga besökstalen är hårdvaluta. 2020 har inte varit museernas år. Smittskyddsreglerna har slagit hårt. Statliga museer har tvingats säga upp anställda. Rapporten Museer på marginalen talar om en sannolik förlust på minst 500 miljoner för hela museisektorn under 2020. 

Det är ett år som därför inte går att jämföra med andra. Sörmlands Museum har haft öppet så gott det går utifrån förutsättningarna. Men med utmärkelsen i ryggen har länsmuseet goda förutsättningar att möta publiken med självförtroende. 

Orden "mitt bland medborgarna" förpliktigar. Låt det fina berömmet för det nytänkande och det innovativa som görs, omvandlas till ökade besökstal – fysiskt och digitalt räknat. Den våta filt som smittskyddsarbetet lägger över förutsättningarna är besvärlig och begränsande, men inte oövervinnerlig.