Ett sårat Moderaterna i Nyköping söker julefrid

Moderatbråket i Nyköping går mot någon form av julefrid i kompromissens namn.

Moderaterna i Nyköping försöker lösa ledarskapskonflikten kring oppositionsrådet Anna af Sillén med den kompromiss som har lagts fram.

Moderaterna i Nyköping försöker lösa ledarskapskonflikten kring oppositionsrådet Anna af Sillén med den kompromiss som har lagts fram.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2020-12-12 05:14
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Moderaterna i Nyköping söker julfrid. När nästintill hela fullmäktigegruppen på torsdagskvällen tog ställning till ett möjligt misstroende mot oppositionsrådet Anna af Sillén (M), valde ledamöterna att inte väcka ett sådant. I stället ska den maktdelning prövas, som medlingsförslaget från Per Westerberg, Ann-Marie Wigertz och Peder Wachtmeister har skisserat upp. Oppositionsrådsrollen och gruppledaruppdraget delas upp, vilket också bör förändra arbetsordningen internt. Ett nytt möte är planerat till den 21/12.

Konflikten har visat på stora sår inom partiet och djupa interna klyftor i Nyköping. Allt ackompanjerat av starka känslor. Under de senaste veckorna har många röster hörts om oppositionsrådet Anna af Silléns ledarskap. Själv har hon varit sparsmakad i kommentarerna. Interna partibråk brukar försöka hållas internt, men även af Silléns egna intryck av det som hänt inom partiet behöver komma fram i ljuset. Därför är det bra att hon nu svarar mer utförligt i en SN-intervju. 

Konflikter av det här slaget inbegriper människor av kött och blod – på båda sidor. Det är individer som påverkas av allt det som sägs och sker.

Även på moderat region- och länsnivå ser vi osämja och konflikt. Dels för en incident inom regionpolitiken, där af Sillén anklagas för att ha försökt frysa ut partikollegan Abshir Osman. Dels för något annat, mer än ledarskapskonflikten i Nyköping. Sörmlandsmoderaterna har fått se flera tunga avhopp från länsförbundets styrelse. Erfarna politiker som Jari Puustinen, Eskilstuna, och Ingrid Jerneborg Glimne, Gnesta, har uttryck sig kritiskt i samband med att de lämnar. 

Puustinen har uttryckt att länsledningen behöver ”arbeta för hela länet på ett objektivt sätt”. Medan Jerneborg Glimne har riktat ett anklagande finger mot processen, där Westerberg, Wigertz och Wachtmeister fick sitt medlande uppdrag av eller via länsförbundet, samt hur Westerberg har hanterat detta. Även Charlotte Prennfors, Vingåker, och Sven-Olof Johansson, Flen, har lämnat styrelsen.

Till detta finns en underliggande konflikt om det framtida ledarskapet för partiet i Region Sörmland, som påverkande del av helheten. Tystbergabon Magnus Leivik är partiets regionråd i opposition sedan 2010. Och vad som händer på partiets riksdagslista från Sörmland – platserna bakom partiledaren Ulf Kristersson – lär vi få återkomma till.

Den del av fullmäktigegruppen i Nyköping som gick ut med ett rakt krav på af Silléns avgång ser nu ut att ha accepterat att en maktdelning och ledarskapsförändring prövas. Men flera röster i den sfären talar om att detta är tills vidare. Som ni ser också av Maria Gilstigs svar om torsdagsmötet anser kritikerna att ett misstroende inte är avskrivet. Om försöket med förändrat ledarskap och arbetsordning skulle misslyckas. 

Konflikterna är inte över, men någon form av julefrid lär vänta också inom Moderaterna.