Ett USA som dess vänner känner igen

USA beter sig normalt igen i utrikespolitiken, det påverkar alla relationer.

Ledare 17 juni 2021 05:08
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När Nato nyligen höll möte och G7-länderna samlades var det den nya amerikanska presidenten Joe Bidens nystart för ett USA som är aktivt intresserat av samarbete med omvärlden. Men i Bidens resa ingick också onsdagens möte med Rysslands Vladimir Putin.

Där företrädaren Donald Trump såg en like och en rejäl karl i Putin, ser Joe Biden i stället en auktoritär rysk ledare med en plan att utöka sin inflytandesfär, på alla sätt möjliga. Det är ett Kreml som gör aktiva insatser för att skada amerikanska och allierade västliga demokratiers intressen. Det handlar om valpåverkan, cyberhot och cyberattacker, men också om den ryska säkerhetstjänstens mordkommandon som agerat på olika platser inom EU och Storbritannien. Putinregimen för krig i Ukraina, ockuperar Krim och tar stegvis kontroll över Belarus; grannlandet där befolkningens kamp för frihet och demokrati annars skulle öppna dörrar åt väster.

Trumps agenda byggde i stället på att öka avstånden till långvariga allierade och vänner. Något engagemang för Nato eller breda internationella samarbeten mellan demokratier fanns inte. Joe Biden står för motsatsen.

 

Putin håller självklart god min i elakt spel. Mötena med USA är det tillbaka till hur det brukade vara. Vita huset har varit noga med att påtala att Putin-mötet syftar till förutsägbara och stabila relationer. Att båda vet var de har varandra, typ. 

Biden-administrationen har som mål att visa att demokratiska stater är bättre för folket än vad stater med auktoritära och totalitära ledningar är. I en stökig tid där inte minst diktaturen Kina flyttar fram sina positioner, talar ett hårt maktspråk och spänner sina ekonomiska muskler, är det ack så värdefullt. USA är numera för att vårda sina vänskaper och inte fjäska för motståndare.


Ämnen du kan följa