Ett värdefullt hopp för Oxelösund

Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet ger Oxelösund viktiga besked.

Oxelösund får i årets mätning ett kvitto på att klimatet för företagandet 
i kommunen utvecklas.

Oxelösund får i årets mätning ett kvitto på att klimatet för företagandet i kommunen utvecklas.

Foto: Skärmdump från foretagsklimat.se

Ledare2023-09-22 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vad säger en rankning av företagsklimat? Kritikerna mot sådana mätningar brukar vara att de inte fångar in helheter, att detaljer utanför underlaget ändå påverkar. Däremot har Svenskt Näringsliv steg för steg har försökt lära av kritiken – och det är i dag den mest heltäckande som finns att tillgå. 

Våra kommuner gör klokt i att studera resultaten och dra slutsatser. Ibland är det upplyftande, ibland mer uppfordrande.

Oxelösunds kommun har många gånger haft hårda stunder i den mätningen. Under det senaste decenniet har det däremot varit mer mellanmjölk, med undantag för 2021 och ett fall till 213:e plats i landet, Den svaga punkten verkar nu vara ett undantag i en mer stadig serie placeringar sedan 2014 i landets mellanskikt.   

I 2023 års mätning är Oxelösund en raket bland de sörmländska kommunerna, en fortsättning på 2022 års kliv uppåt. Sådant noterar företagarna. En 69:e-plats i landet, upp från 122:a plats, det är ett kvitto på att mer görs bättre i de frågor som företagen räknar som viktiga. Det är också värt att notera att den här positiva trenden har hållit i sig över ett maktskifte – till och med stärkts.

För en bruksort som Oxelösund är det särskilt värdefullt att få reda på hur man lever upp till förväntningarna hos företag och företagare vid sidan av det dominerande SSAB. En mångfald av företag är ett mål i sig.

I Gnesta har trenden med fallande resultat brutits, 2023 års mätning är i stället ett kliv uppåt igen till 96:e plats – och för Nyköpings del är det ungefär samma läge som 2022 jämfört med övriga kommuner på 156:e plats. 

Det är främst den längre serien av insatser som visar på en mer gedigen jordmån för företagandet. Förbättringar i företagandets relationer med kommunpolitik och kommunal myndighetsutövning blir mer tydliga.

Därför är exempelvis företagarna i Trosa kommun ofta stolta över - eller åtminstone öppet nöjda - med hur företagandets behov hanteras i mötet med kommunen. Att hänga med i landets topp 10 under decennier –  ja, Trosa är där även i mätningen för 2023 (!) – är inte ett självspelande piano. Det är följden av kontinuerliga återkopplingar utifrån de resultat och signaler som mätningarna ger. 

Om något i stället skulle tas för givet, då syns det snart i mätpunkterna. Må det vara kommunal service till företagen, politikernas inställning till företagande och så vidare. En god företagandemiljö är ett kontinuerligt kommunalt arbete.