Ett virus utesluter inte ett annat

Coronapandemin har fått fler att ta sig ut i Sveriges fantastiska natur, men även där lurar ett virus.

Rädsla för coronaviruset ligger troligen bakom varför färre valt att vaccinera sig mot TBE i år. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, särskilt bland fästingfästena i vår egen region.

Rädsla för coronaviruset ligger troligen bakom varför färre valt att vaccinera sig mot TBE i år. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, särskilt bland fästingfästena i vår egen region.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2020-07-07 05:14
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sommar, sol och bad är en naturlig del av livet i juli månad. När omvärlden fortsatt håller sig stängd för turism har fler och fler svenskar valt att ha en "hemester". De som stannar kvar i krokarna väljer därför istället att utforska nya ställen i närheten av hemorten, men det som desto färre tänker på är att virus även hägrar ute i naturen.

Rättare sagt har vi gott om fästingar i Sverige. Uppsala, Stockholm och Södermanland pekas ut som riskzoner för TBE - fästingöverförd hjärninflammation. Sedan 2010 har antalet fall drastiskt ökat i Sverige. Den som blivit smittad har olyckligtvis inget existerande botemedel tillhands och vägen mot tillfrisknande är lång. Barn som vuxna kan insjukna i veckor eller månader med allvarliga symptom. Den som insjuknar kan tvingas genomlida influensasymptom, huvudvärk, trötthet, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar, nervskador, förlamning och balansstörningar. Dödsfall är ovanliga, men det förekommer. 40 procent av de vuxna som tillfrisknar får dock kvarstående besvär. Vistas du i ett riskområde är det helt enkelt livsviktigt att du vaccinerar dig.

Sörmlänningarna kan dock ge sig själva en klapp på axeln, då de faktiskt är bäst i landet på att vaccinera sig mot TBE. Över hälften, drygt 51 procent av sörmlänningarna är fullt vaccinerade jämfört med rikssnittet på ungefär 25 procent (SVT, 13/6). Det är betryggande att hälften av sörmlänningarna tagit virushotet på allvar, då det är större risk att bli smittad av TBE i vår region än på många andra ställen i Sverige. Södermanland är ett riktigt fästingfäste.

Den rådande coronapandemin har dock ställt till det på vaccinationsfronten. Vaccinationsaktörer har noterat att allt färre vaccinerar sig mot TBE jämfört med föregående år, trots att desto fler är ute i våra vackra landskap. Efterfrågan på barnvaccin är ovanligt låg i år. En av leverantörerna har tyvärr sålt knappt mindre än hälften av de barndoser de brukar sälja mellan mars och juni månad (SVT, 29/6). Rädslan för det ena viruset minskar dock inte risken från att smittas av det andra.

Hela våren har vi hört Anders Tegnell prata om folkhälsans betydelse och vad varje enskild insats kan göra för att minska smittspridningen i samhället. Coronaviruset är ett helt annat virus än vad TBE är, men allvaret är lika stort, särskilt för oss i Södermanland. Det är enkelt att tänka att "det händer inte mig", men lever du i ett riskområde är det desto svårare att värja sig mot de små krabaterna som lurar i gräset. 

Sommarens enkla nöjen hägrar och det bästa sättet för att maximera njutningen är att vaccinera dig och dina barn mot TBE innan det är för sent. Om coronapandemin har lärt oss något så är det att ta det säkra före det osäkra, även när det gäller andra hälsofarliga grejer som ja, fästingar. Därför skickar ledarsidan med en välvillig uppmaning till alla läsare:

1. Tvätta händerna, håll avstånd och stanna hemma vid coronasymptom.

2. Vaccinera dig mot TBE så slipper du oroa dig för ännu ett virus i sommar.