EU bör se till att vaccinpassen inte missbrukas

Från den 1 juli finns det möjlighet för vaccinerade svenskar att använda sig av det så kallade europeiska vaccinpasset.

Vaccinpassen som infördes den 1 juli är ett gott initiativ från EU, men det gäller att hålla koll på att passen inte utnyttjas för andra syften av enskilda medlemsstater.

Vaccinpassen som infördes den 1 juli är ett gott initiativ från EU, men det gäller att hålla koll på att passen inte utnyttjas för andra syften av enskilda medlemsstater.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-07-02 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det digitala passet, eller "covidbeviset", som gäller i hela EU visar om du är vaccinerad, hur många doser du fått och senare kommer det även innehålla om du testat negativt för covid-19 (TT, 30/6). Tanken med covidbeviset är helt enkelt att underlätta för det post-pandemiska resandet inom EU. En i grunden god tanke som kan gynna turismen och rörligheten i hela regionen. Att EU inför ett gemensamt, digitalt system för vaccinbevisen kommer underlätta för den fria rörligheten, även om alla EU-länder har olika inreseregler under pandemin. 

Det är värt att notera att covidbeviset inte är obligatoriskt för att få resa inom unionen, men frågan är hur det kommer bli i praktiken. Även om beviset finns till för att underlätta gränspassagerna är det svårt att inte undra om beviset förväntas visas upp inom fler sammanhang än vid gränskontrollerna. Kritiker varnar för att det kan komma att bli mer eller mindre ett informellt krav att visa upp sitt vaccinpass när man exempelvis ska besöka en restaurang eller butik. 

Samtidigt som passet underlättar finns det givetvis frågetecken angående dess användning i de olika medlemsländerna. Olikartad implementering ökar också risken för att passen missbrukas och utnyttjas för andra syften än de rent hälsorelaterade. Covidpassen skapades för att underlätta ett säkert resande inom EU, inte för att godkänna och kontrollera människors inhemska livs- och levnadsmönster. 

Här gäller det att EU i dubbel bemärkelse värnar den fria rörligheten och ser till att vaccinpassen endast används till det som de är till för. Tyvärr är inte alla EU:s medlemsstater särskilt glada i demokratiska fri- och rättigheter. Det är värt att komma ihåg när nya identifikationssystem införs inom unionen.