Efter mÄnga timmar av förhandlingar under de senaste veckorna kom pÄ tisdag morgon beskedet frÄn EU om att medlemslÀndernas statschefer kommit överens om en ny budget. Den blir 1075 miljarder euro och kommer gÀlla mellan 2021 och 2027. I avtalet ingÄr ett sÀrskilt stöd pÄ 750 miljarder euro till lÀnder som drabbats av coronapandemin, dÀr drygt hÀlften, 390 miljarder, delas ut som bidrag. Resterande delen kommer bli i form av lÄn, som tas ut av EU-kommissionen.
Den nya budgeten har föregÄtts av mycket konflikt och högt tonlÀge. Sverige och Danmark tillhör de lÀnder som motsatte sig att stödet skulle vara ett bidrag och som varit emot att lÀnder ska kunna fÄ ta del av stöden om de inte samtidigt respekterar demokratiska vÀrderingar. UtifrÄn det extremt svÄra lÀge som hela vÀrldsekonomin stÄr inför i spÄren av pandemin och de olika starka viljor som finns inom det europeiska samarbetet sÄ fÄr nog denna överenskommelse anses vara bland de bÀttre möjliga utfallen. Bidragsdelen av krispaketet Àr betydligt mindre Àn det första förslaget och en rad kontrollmekanismer har byggts in för att Ätminstone ha viss kontroll över hur pengarna spenderas.
Faktum kvarstÄr dock att EU-samarbetet i och med denna uppgörelse har tagit sig nya uttryck som tidigare var ytterst kontroversiella. Att ta gemensamma lÄn var lÀnge en ytterst kÀnslig frÄga, och av god anledning. Att svenska skattebetalare ska vara med och sÀkra lÄn som sedan gÄr till lÀnder med lÄg skatt och dÀrmed sÀmre socialt skyddsnÀt Àr tveksamt ur moralisk synvinkel. Alla lÀnder har ett eget ansvar för att sÀkra sina medborgares vÀlfÀrd och vÀlstÄnd, och alla beslut som gÄr mot ett uppluckrande av den principen bör ifrÄgasÀttas Ä det skarpaste.
Den andra viktiga aspekten Àr frÄgan om den demokratiska utvecklingen i frÀmst Ungern och Polen. Det Àr lÀnder som gÄtt Ät fel hÄll senaste Ären med bland annat ett alltmer aggressivt och fientligt tonlÀge mot minoritetsgrupper som HBTQ-personer. EU:s medlemslÀnder mÄste ha vissa krav pÄ sig om att följa grundlÀggande demokratiska vÀrderingar. Hela grundtanken med EU:s bildande var att upprÀtthÄlla freden i Europa. Det mÄste Àven gÀlla utsatta grupper inom lÀnderna. Vi kan inte stÄ och se pÄ medan vissa grupper i samhÀllet fÄr sina rÀttigheter alltmer inskrÀnkta utan att reagera. Det vore ett stort svek mot EU:s grundlÀggande principer. AlltsÄ mÄste det finnas nÄgon sorts mekanism som straffar och till och med pÄ sikt, kan utesluta, lÀnder som inte sköter sig.
VÀrdet av de grundlÀggande funktionerna med Europasamarbetet, en gemensam marknad, öppna grÀnser för resor och utbyten mellan lÀnder, har bara blivit högre med krisen. Storbritanniens uttrÀde Àr ett avskrÀckande exempel som visar hur viktig det Àr för Sveriges konkurrenskraft att ingÄ i den hÀr typen av större sammanhang. Detta fÄr dock inte innebÀra att vi inte alls ifrÄgasÀtter de mer problematiska delarna av den utveckling som nu sker. En gemensam marknad gÄr att upprÀtthÄlla Àven utan stora bidrag och ett okritiskt förhÄllningssÀtt till Orbans Ungern. Sverige ska stÄ pÄ sig i förhandlingarna med resten av Europas ledare. Att EU Àr viktigt för oss stÄr inte i motsÀttning till att vi bör vara tydliga i vÄr kritik av de delar av den nya budgeten som Àr problematiska.