EU gör mer för dig än vad SD någonsin kan

Låt inte EU-motståndarna styra debatten.

Det är i gemensam anda som Europeiska unionen blir en maktfaktor, en stark vän i geopolitiska sammanhang.

Det är i gemensam anda som Europeiska unionen blir en maktfaktor, en stark vän i geopolitiska sammanhang.

Foto: Natacha Pisarenko

Ledare2023-06-21 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är nu mindre än ett år kvar till Europaparlamentsvalet (EP-valet). Det är en unik möjlighet för dig som EU-invånare att få vara med och besluta om vilka som ska lagstifta om unionens framtid. Av allt att döma ser EU-skeptiska partier, som Sverigedemokraterna, ut att ha störst potential att växa. I likhet med förra höstens riksdagsval kommer Sverigedemokraterna sannolikt gå om Moderaterna som Sveriges näst största parti i Europaparlamentet. Det är en beklaglig utveckling för alla som påstår sig värna om frihet, solidaritet, handel och gemensamma lösningar på globala problem.

Sverigedemokraterna har på ett skickligt vis lyckats forma den allmänna EU-debatten utifrån sin egen agenda. Ända sedan Sveriges inträde i unionen har debatten om EU-frågor tenderat att fokusera på aktuella nationella frågor, snarare än konkreta EU-relaterade problem. EU uppfattas ofta som avlägset och komplext. 

Det har skapat utrymme för högerpopulistiska partier som SD att bygga upp en ensidig bild av EU som ett byråkratiskt monster som försöker äta upp den nationella suveräniteten bit för bit. “Eliten i Bryssel” målas upp som verklighetsfrånvända, med en bristande förmåga att adressera de problem och orosmoln som vanligt folk möter i sin vardag.

undefined
I dag tar svenskarna för givet att vi ska kunna resa, jobba och studera i vilket EU-land vi vill utan byråkratiskt krångel.


När den här bilden tillåts ta fäste är det viktigare än någonsin för EU-vänner att ta tillbaka taktpinnen och nyansera debatten. EU har stora utmaningar, både vad gäller upprätthållandet av rättsstatsprincipen inom unionen och balansen mellan EU:s befogenheter och det nationella intresset.
Det tar dock inte bort de enorma, och övervägande, förmånerna som det svenska medlemskapet har medfört. I dag tar svenskarna för givet att vi ska kunna resa, jobba och studera i vilket EU-land vi vill utan byråkratiskt krångel. Sveriges ekonomi är beroende av den inre marknaden och de generösa handelsavtalen som EU förhandlat fram med andra länder. Framför allt har vi etablerat en unik oas för långvarig fred och demokratiutveckling, tack vare det ökade beroendet mellan medlemsstaterna.

undefined
Dagens stora samhällsutmaningar med att minska utsläpp, ställa om till fossilfria energislag, hantera flyktingströmmar och geopolitiska hot löser vi bäst tillsammans.

Även dagens stora samhällsutmaningar med att minska utsläpp, ställa om till fossilfria energislag, hantera flyktingströmmar och geopolitiska hot löser vi bäst tillsammans.

Det finns EU-förslag som förtjänar att kritiseras från svenskt håll. Men om vi varje gång kokar ner kritiken till att handla om EU:s vara eller icke vara i Sverige är det en farlig och skadlig väg vi ger oss in på. Vi behöver ett sundare debattklimat om EU där vi kan problematisera enskilda EU-förslag på ett sakligt sätt utan att det leder till en Swexit-debatt.

I den kommande EP-valrörelsen måste Sveriges EU-positiva partier våga ta kommandot och driva debatten i den andan.