Ungefär var femte svensk utsattes för det som kallas för brott mot enskild person under fjolåret. Siffrorna kommer från den nationella trygghetsundersökning som Brå, Brottsförebyggande rådet genomför årligen. Det är en liten minskning jämfört med året före. Till och med antalet cykelstölder går ned.
Å ena sidan är det bra att, när folk får rapportera själva om vad de har utsatts för nu, visar på ett något bättre läge för tredje året i rad. Men en av fem är ju samtidigt ganska många. Det här är brott som direkt drabbar person – från misshandel, hot och sexualbrott till bedrägerier, trakasserier och fickstölder. Det påverkar både den faktiska tryggheten och den upplevda otryggheten. Betydligt fler än de som drabbas oroas nämligen för brottsligheten i samhället, där är det cirka 46 procent, något färre än varannan.
Ett problemområde att hålla ögonen extra på är det som kallas försäljningsbedrägerier. Där finns en svagt längre uppåtgående trend, samtidigt som exempelvis kort- och kreditbedrägerierna minskar. Tillfället gör tjuven. Just i vår del av landet, Jönköpings län, Östergötlands län och Södermanlands län, har den här brottstypen faktiskt minskat något i årets mätning jämfört med året innan. Men nationellt sett så syns en ökning samtidigt som övrig rapporterad utsatthet minskar.
Det finns många sätt att luras på: att sälja sådant som aldrig levereras, att låtsas sälja grejer som är någon annans egendom, bluffa med förskott och så vidare. Eftersom det ofta är snabba transaktioner mellan privatpersoner kan skurkar ofta effektivt tanka in stulna stålar innan bluffen avslöjas eller anmäls. Att det går fort talar tyvärr till fuskarens fördel, inte minst om det är en vara som är åtråvärd.
Vaksamhet, noggrannhet och sund skepsis är nyttigt att ha med sig i sådana lägen. Det som verkar för bra för att vara sant är ofta det.