Federleys avgång var det enda rimliga

EU-parlamentarikern Fredrick Federleys val att lämna sina politiska poster är fullt rimligt.

I den förtroendekris som har uppstått kring Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley gör han det enda rätta. Han lämnar sina uppdrag och fokuserar på att få tid till den vård som krävs för hitta rätt i livet igen.

I den förtroendekris som har uppstått kring Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley gör han det enda rätta. Han lämnar sina uppdrag och fokuserar på att få tid till den vård som krävs för hitta rätt i livet igen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2020-12-12 04:42
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är en plågsam historia som ligger bakom Fredrick Federleys avhopp från politiken. Hans tidigare relation med en person som hade dömts, suttit i fängelse och vid tillfället var villkorligt frigiven, för grov våldtäkt mot barn, blev till en skarp politisk förtroendefråga. Ur denna fanns ingen annan väg än att han lämnar sina politiska uppdrag, i EU-parlamentet och partiledningen för Centerpartiet. 

”Jag vet att jag har gjort missbedömningar under det senaste året. Men jag vill vara tydlig med att jag aldrig, aldrig någonsin utsatt min dotter för fara. De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för”, skriver han på Facebook.

Den politiska karriären är aldrig viktigare eller något mer än människan bakom.

I snart två decennier har Federley varit en av Centerpartiets mest framträdande politiker. Han har varit ordförande för ungdomsförbundet, riksdagsledamot och därefter gjort en hyllad karriär som Europaparlamentariker. I arbetet inom EU har han haft många tunga uppdrag. Federley var obestridlig etta på senaste Centerlistan till parlamentet och det är en stor motgång också för hans parti att han nu går.

Fredrick Federley var framträdande när att handeln med utsläppsrätter reformerades inom EU och han hade en aktiv roll i den nya jordbrukspolitik som klubbades i höst. Det senaste uppdraget, som skuggrapportör för hur djurtransporter inom EU hanteras och efterlevs, går nu över till någon annan. 

Platsen i parlamentet tas av Emma Wiesner, som själv var mycket nära att kryssas in på Centerpartiets andra mandat i senaste EU-valet. 

Fredrick Federley träder nu tillbaka från den offentliga scenen. Förtroendeskadan blev för stor. 

Fotnot: Ett förtydligande i denna ledare har gjorts i efterhand vad gäller den dömda personens situation.