Finansministern har bara börjat svettas

Det blir svettigt för regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) att få igenom sin budget i höst.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar föslag på en utökning av de riktade inkomstskattesänkningarna från ifjol.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar föslag på en utökning av de riktade inkomstskattesänkningarna från ifjol.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Ledare2021-09-02 05:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Onsdagens stora utspel från regeringens sida var förslag på skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare. Det lär inte vara nog för att få Centerpartiet att göra vågen inför reformviljan, även ett av förslagen är utökning av de riktade skattesänkningar ingick i budgeten för 2021, på januariavtalets tid. Utan Centerpartiets stöd får finansministern det rejält svettigt att vinna en budgetomröstning i riksdagen. Problemet för finansminister Magdalena Anderssons departement är att det i andra änden gäller att hålla Vänsterpartiet på gott humör och där är sänkt skatt inget partytrick.

I det tredelade förslaget som finansministern tillsammans med finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterade ingick inget om skatter på företagande. Det blir cirka hundralappen i lägre inkomstskatt per månad, med variation för de grupper som ingår, lön, pension eller bidrag behandlas lika. Ju mer du tjänar desto svagare blir effekten. Med mer pengar i plånboken ökar utrymmet för konsumtion, men regeringen har mer av bevisa hur den ska få fler att gå från bidrag till jobb.

I övrigt föreslås en tydlig justering nedåt för hur sjukpensioner beskattas, plus en riktad skattesubvention för medlemskap i a-kassan. Det sistnämnda är en välbekant socialdemokratisk käpphäst. 

Utspelet kostar statskassan cirka tio miljarder, regeringen anser sig ha ett utrymme på över 70. Ska Andersson väcka mer av Centerpartiets intresse i höst krävs en helhet som tydligt stärker drivkrafterna för fler att jobba mer, fler nya jobb och färre som tvingas gå på bidrag. Kostnadsryggsäcken för företag och företagande behöver tydligt minska. Återhämtningen behöver stärkas och inte tuktas, för att skriva i plakat-termer.