Finfin hjärngympa i flygplansläge

När mobilen slocknar har du bara skallen kvar.

Länge leve Quiz-samhället! Alla mår vi bra av att gnugga geniknölarna i diverse kunskapsfrågor. LitterArt Live-Quiz som Teater Sörmland bjöd på i lördaGS är ett finfint exempel på detta.

Länge leve Quiz-samhället! Alla mår vi bra av att gnugga geniknölarna i diverse kunskapsfrågor. LitterArt Live-Quiz som Teater Sörmland bjöd på i lördaGS är ett finfint exempel på detta.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-10-18 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Som del av helgens LitterArt Gästabud kunde de som var sugna på lite frågesport få sitt lystmäte på Nyköpings teater. Det var Teater Sörmland som bjöd in till det som kallas Live Quiz - LitterArt. Ni vet, det där som förr hette frågesport. Med skicklige Emil Forsberg som ”Quiz-mästare” – eller programledare - och ytterligare tre goda aktörer och röster från Teater Sörmlands ensemble lyftes frågebatteriet fram via teater och sång. Det var underhållande på mer sätt än ett, för hjärna och själ.

Alla kan lära sig något, och många kan lära sig mycket. Jag lärde mig att exempelvis att det var Cornelis Vreeswijk som tonsatte Gustaf Frödings Ett gammalt bergtroll, och inte Beppe Wolgers. Den här gången framfört på ett underhållande vis av Curt Ohlson Westin. Och plågsamt nog kopplade jag inte Fru Domderasson till Roald Dahls Matilda. 

Det är lätt att ha rätt, men det är av felen man lär sig.

Visst, allt finns att hämta på nätet men att bara klicka och söka är inte bra nog. En viktig del av vår kunskapsutveckling – den slutar vi ju aldrig att behöva jobba på – är också att komma ihåg det man lär sig och tar del av. 

Den här quiz-kulturen växer i vår tid – och det är utmärkt. Många av våra läsare på sn.se testar sina ordkunskaper varje vecka. Många svenskar petar med Wordle eller korsord. Vi tränar faktakunskaper, men samtidigt vår analys- och associationsförmåga. 

Träna dina kunskaper i flygplansläge. Ni vet, den där funktionen när mobilen inte längre tar emot eller sänder något. Du är ensam med din hjärna, i det här fallet på teatern bekvämt nog i gott sällskap med ett antal andra. Det bästa kunskapsutrymmet är inte det osorterade på nätet, utan vad var och en av oss bär med sig och gör av det vi kan.  

Tjusningen med quiz-samhället är inte att vinna, även om det ger skrytutrymme. Den stora vinsten är att få pröva och utvidga de egna kunskapsgränserna. Hjärngympan med andra gör det så mycket roligare. 

Mer och fler egna kunskaper behövs i sökandet efter ett bättre liv och ett bättre samhälle för fler. Tänk själv, lär in och lär om, lämna det inte åt andra.