Det verkar som att den stegvisa nedtrappningen av smittskyddsrestriktionerna mot covid, har stärkt utvecklingen för ett annat värdefullt smittskydd: kondomer.
Unga är den åldersgrupp i landet som är bäst på att använda kondom, visar RFSU:s siffor (SR Väst 28/10). Sex av tio ungdomar som har sex skyddar sig med hjälp av kondom. Bland personer mellan 21 och 35 år är det ungefär 46 procent som drar nytta av det skyddet.
Det är upplyftande siffror. Att unga är alltmer måna om att skydda sig och har en medvetenhet om riskerna med könssjukdomar och vilka följder det kan få, är bra. Det är välkommet att kunskaper får utrymme i stället för hysch-hysch och känslor av pinsamhet inför att hantera det intima.
I maj och juni ökade kondomförsäljningen i landet med 19 procent jämfört med året innan (SN 4/7), och det är förstås inte bara unga konsumenter vi talar om. I september slog försäljningen dessutom rekord för tiden med pandemin, då slopades ju fler omfattande restriktioner mot covid-smittan (SN 27/10).
Varannan svensk använder kondom när han eller hon ligger med en ny partner. Det är tio procents förbättring sedan 2016, det går i rätt riktning.
Men säg den folkbildning som någonsin blir helt färdig. I det här fallet handlar det om hur förbrukade kondomer hanteras. Alldeles för många svenskar tror att det är en bra idé att spola ned kondomer i avloppet. Fel, fel, fel, som det skulle ha hetat om Fem myror är fler än fyra elefanter hade tagit upp frågan.
Det är mycket som inte bör spolas ned i avloppet som ändå hamnar där, och kondomer har en förmåga att glida förbi rensningsgaller och skapa proppar och stopp i avloppssystemen, ofta tillsammans med bindor, örontops och tamponger – som inte heller ska spolas ned. Det som hör hemma i soporna ska slängas just där.