På senare tid har Gnesta drabbats av flera personrån. Det senaste drabbade Ann-Marie som berättade om händelsen i SN 17/12. Samtidigt varnar nu polisen för att personrån mot unga, mot skolelever, ökar i Nyköping. Detta är en farlig utveckling.
Statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att personrånen ökar något, medan butiksrånen minskar. Skiftet är tydligt. Att butiksrånen blir färre beror sannolikt på en minskad tillgång till kontanter. Men kriminalitetens behov av intäkter på andras bekostnad försvinner inte, men måltavlorna skiftar. Mobiler och dyra jackor har också ett värde. Anmälningarna om rån mot barn är numera fler än senaste toppnoteringen från 2009. Problemen har främst drabbat storstadsområden, men inte enbart.
Unga i Nyköping ska tryggt kunna gå till skolan. I en storstadsnära tätort som Gnesta ska det vara lugnt att vandra hem från tåget, även en lördagskväll. Den allmänna vaksamheten måste öka, men det här är också en fråga om det offentligas samhällsansvar. Poliser kan inte finnas överallt jämt. Inte heller socialtjänsten. Offentliga myndigheter måste därför samverka tätare, särskilt i redan kända riskmiljöer.
För samhällelig sammanhållning väger fysisk trygghet i offentlig miljö tungt. Allt från polis och annan myndighetsmakt till kommunal samhällsplanering har ansvar att ta. Ibland är det så enkelt som att lysa upp det mörka, ibland krävs hårdare tag, som fler väktare eller fler personkontroller. I slutänden gäller det att visa vilka som bestämmer även när mörkret har fallit.