Flest röster vinner – även i Gnesta

Vänsterpartiet i Gnesta får tacka Sverigedemokraterna för oppositionsrådsposten.

Efter åtta år som oppositionsråd blir Centerpartiets Håkan Ekstrand nu av med den rollen. Det är följden av en lång politisk konflikt mellan oppositionspartierna i Gnesta.

Efter åtta år som oppositionsråd blir Centerpartiets Håkan Ekstrand nu av med den rollen. Det är följden av en lång politisk konflikt mellan oppositionspartierna i Gnesta.

Foto: Henrik Norling

Ledare2022-11-23 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I en sluten omröstning på fullmäktige blev Vänsterpartiets Oskar Sulin nytt oppositionsråd i Gnesta kommun. Centerpartiets Håkan Ekstrand som har haft rollen sedan 2014 förlorade voteringen med elva röster mot nio. 

Tungan på vågen var Sverigedemokraternas fem mandat. Omröstningen var sluten, men SD är öppna med sina preferenser i det här fallet. Sverigedemokraterna är största parti inom oppositionen, med fem mandat, ett fler än Centerpartiet. Men SD hade ingen egen kandidat till oppositionsråd. I stället valde SD att stötta Sulin före Ekstrand. V fick därmed den högst arvoderade oppositionsposten med SD:s stöd.

Ekstrand har fått kritik från Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att stå för nära Socialdemokraterna och Moderaterna i det politiska arbetet. Oenigheten har varit stor och debatten stundtals mer omfattande om detta än om vad kommunledningen gör. Det har replikväxlingar på insändar- och debattplats i SN också tydligt understrukit. I grunden finns en principfråga om hur pass mycket oppositionens företrädare bör kunna forma samsyn med de styrande utan att bli del i styret.

Totalt har oppositionen 16 mandat. S och M i Gnesta har inte egen majoritet, men de vinner omröstningar så länge inte hela oppositionen gör gemensam sak. I Gnestapolitiken är det ytterst sällan så. Åtminstone fyra röster i valet av oppositionsråd kom från de två styrande partiernas företrädare. Men de styrande bör avstå från att påverka hur oppositionen formerar sig. 

När SD gemensamt backade upp V och MP samlade dessa partier tillsammans fler röster i fullmäktige än vad C, L och KD har. De folkvalda från S och M som röstade på någon oppositionsrådskandidat fick därmed ingen avgörande effekt. 

Flest röster vinner, så enkla är den representativa demokratins grunder. Håkan Ekstrand är landsbygdsföretagare och lär gå tillbaka till detta fullt ut. Men C i Gnesta kommun har att tänka över om hur man ska arbeta i opposition under de kommande fyra åren. Allt förändrades nämligen inte med förlusten av oppositionsrådsrollen. Övriga poster i nämnder och styrelser som fördelades på fullmäktige gav C, L och KD de positioner som kommer med att vara största sammanhållna oppositionsgrupp. 

Samtidigt har Oskar Sulin och Vänsterpartiet i Gnesta nu att förvalta förtroendet. Oppositionsrådet är inte bara en motpart till de styrande utan också en representant för kommunen utåt. Den rollen är inte så enkelriktad som det kan låta.