Flyttade myndigheter fÄr landet att leva

Är statsminister Ulf Kristersson (M) och hans ministrar kloka sĂ„ lyssnar de pĂ„ Riksrevisionen och skyndar pĂ„ utflyttningen av myndigheter frĂ„n Stockholm.

Tullen har numera delar av sitt huvudkontor i södra Sverige.

Tullen har numera delar av sitt huvudkontor i södra Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-03-02 07:30
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Det finns goda skĂ€l att placera myndigheter ute i landet i stĂ€llet för i huvudstaden. Det visar en aktuell granskningsrapport frĂ„n Riksrevisionen. Rapporten har tittat nĂ€rmare pĂ„ vilka effekterna blivit av att flytta eller upprĂ€tta myndigheter pĂ„ andra platser Ă€n i Stockholm. Mellan 2004 och 2020 fattades pĂ„ regeringsnivĂ„ 62 sĂ„dana beslut. Bland annat har delar av Tullverkets huvudkontor flyttat till Malmö, delar av Trafikverket till Kristianstad, ESF-rĂ„det till GĂ€vle, Universitets- och högskolerĂ„det till Visby, Polarforskningssekreteriatet till LuleĂ„ och sĂ„ vidare. 

Riksrevisionen konstaterar att utlokaliseringen av myndigheters verksamhet har lett till att 6 000 befintliga arbetstillfĂ€llen kunnat bibehĂ„llas och 4 000 nya tillkommit i andra delar av landet Ă€n Stockholm. Ur det större perspektivet Ă€r detta kanske relativt fĂ„ jobb. Samtidigt kan nĂ„gra hundra tjĂ€nster utgöra en betydelsefull del av den lokala eller regionala arbetsmarknaden och dessutom skapa underlag för ytterligare arbetstillfĂ€llen. 

Att flera regeringar aktivt arbetat för att stoppa centraliseringen av myndigheter har Ă€ven bidragit till att öka enskilda mĂ€nniskors valmöjligheter. Framförallt kĂ€nner fĂ€rre akademiker sig i dag tvungna att söka sig till storstĂ€derna för att fĂ„ arbete inom sin profession. För mĂ„nga Ă€r det en ökad livskvalitet att kunna att bo och arbeta i den del av landet dĂ€r man trivs bĂ€st. 
En ytterligare bonus av myndighetsflyttarna Ă€r minskade kostnader för staten. I första skedet ger en myndighetsflytt ofta ökade utgifter. PĂ„ nĂ„gra Ă„rs sikt har man dĂ€remot kunnat rĂ€kna hem miljoner – till följd av minskade kostnader för sĂ„vĂ€l lokaler som för personal. Dessutom har personalomsĂ€ttningen generellt varit lĂ€gre Ă€n vid jĂ€mförbara myndigheter i Stockholm. Det har heller inte visat sig vara nĂ„gra svĂ„righeter för verksamheterna att utöva sina kĂ€rnuppgifter eller att styra och samordna sitt arbete ute i landet. 
 

Riksrevisionen rekommenderar den sittande regeringen “att fortsĂ€tta att matcha myndigheter, som Ă€r föremĂ„l för ny- eller omlokalisering, med regionala arbetsmarknader dĂ€r det finns ett lĂ€mpligt utbud av arbetskraft”. Är statsminister Kristersson (M) och hans ministrar kloka sĂ„ lyssnar de. Dessutom bör de se över den stĂ€ndigt pĂ„gĂ„ende smygcentralisering som Ă€r följden av att myndigheter pĂ„ egen hand beslutar om att flytta hela eller delar av verksamheten till Stockholm. Till följd av denna har koncentrationen av statliga jobb till huvudstaden under den granskade perioden inte minskat i den omfattning som Ă€r önskvĂ€rt. TvĂ€rtom. 
 

Det finns ett stort vÀrde i att hela Sverige kan leva och utvecklas. NÀr det nu Àr klarlagt att det Àr bÄde billigare och bÀttre för mÄnga statliga myndigheter att ligga pÄ andra platser i landet Àn pÄ krypavstÄnd frÄn riksdagen, Àr det rimligtvis bara för regeringen att agera med utgÄngspunkt ifrÄn det.