Det är hårda tider i världen. Värnplikten byggs ut. Alltfler tonåringar kallas till mönstring och tas ut till militär utbildning. För att vi behöver kunna försvara oss och våra vänner.
Något som förtjänar lika mycket medvetenhet är det som kallas civilplikt. Den kommer också att beröra alltfler. För att vi behöver kunna försvara oss och våra vänner – och ta hand om våra närmaste.
Kompetenser som finns i vår närhet, men där personen jobbar med något annat i dag, lär behövas. Kalla det motståndskraft. Så mycket som möjligt i vår vardag måste vara robust, när allt skakar och mycket krackelerar i världen omkring oss.
Vi behöver stå stadigt i samhällsviktiga industrier och i stödfunktioner till vår infrastruktur, men också i vården och barnomsorgen. Även om många kallas in akut till mer militära ändamål.
I dagarna kom besked om att Svenska Kraftnät kallar in folk med elektrikerkunskaper, under plikt. Fram till 2028 ska 1 000 personer utbildas och krigsplaceras som civilpliktiga inom elförsörjningen och vattenkraften. Det här berör den som har el- och vattenkraftskompetens, men som inte jobbar just med detta. "En viktig första förstärkning", som Svenska Kraftnäts Ann-Sofi Fahlgren formulerar det. Civilplikten är sedan ifjol aktiverad för kommunal räddningstjänst samt drift och underhåll inom elproduktion och nätverksamhet.
Det handlar om specifik kompetens. Vi andra mellan 16-70 år har allmän tjänsteplikt för att upprätthålla samhällets funktionalitet.
Det kommer inte att räcka med detta.
Det civila försvaret som helhet behöver formas, finansieras och levereras i rask takt. Om det går snett i vår omvärld snabbare än vi anar, vilket faktiskt är risken, då gäller det att ha kommit så långt som möjligt med totalförsvaret.
Sverige har en tradition av att planera och bygga noga, i kontrollerad takt för att landa rätt. Problemet är att vi inte har så mycket tid. Redan med planeringshorisonter till 2028 är det långt fram i tiden.
Våra folkvalda måste ha ett snabbare fotarbete, med mindre mått av grinighet. När Centerpartiets Mikael Larsson gick fram (GP 30/10-24) med att vi behöver få in mer resurser till det civila försvaret redan i år, fick han ett klassiskt magsurt svar (GP 1/11-24) från ansvarig minister Carl-Oskar Bohlin (M): Regeringen gör minsann tillräckligt och C-kritiken är oseriös.
Nog tusan hade det varit bra med ännu mer resurser i närtid. I det här fallet handlade det om 150 miljoner extra till 2025, till de 8,5 miljarder som redan avsatts. Inga stora summor, men det skulle kunna gå till skyddsrum samt livsmedels- och vattenberedskap.
All upprustning börjar med vad som finansminister Elisabeth Svantesson (M) får ur sig. Bli inte chockad om det krävs 100 miljarder till det civila försvaret till 2030. Vi behöver en bred enighet i riksdagen om ett klart högre tempo i vårt totalförsvarsarbete.
Det otäcka väntar inte på sin tur. Hybridkriget för att skada Sverige är redan igång.