Jag sov-försvaret gör kvinnor rättslösa

"Jag sov" är ett uselt försvar. Oavsett om det handlar om våldtäkt eller rattfylla.

Män frias i domstol, för våldtäkter de påstår sig ha begått i sömnen.

Män frias i domstol, för våldtäkter de påstår sig ha begått i sömnen.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare2024-11-11 09:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det kallas sexsomni, att utföra sexuella handlingar trots att man befinner sig i djup sömn. Den verkliga men ytterst sällsynta diagnosen – det handlar om några ynka hundratal bekräftade fall i hela världen, bland flera miljarder människor – har blivit vanligare att hänvisa till från män åtalade för våldtäkt i svenska domstolar. 

I vart tredje fall blev resultatet friande dom.

Av de sammanlagt 74 personer som hävdat att de lider av sexsomni sedan 2008, framgår det av Göteborgs-Postens granskning av fenomenet att 2021 var ett rekordår. Att domstolen kunde slå fast att det som skett var ett regelrätt övergrepp räckte inte. Hos den som sov är det svårt att bevisa uppsåt, och bevisbördan ligger på åklagarsidan. Det kan styrkas av en sömnexpert som kallas att vittna om att fenomenet är verkligt, utan att ha träffat och bedömt patienten. I ett fall fick en man ett intyg på att han led av besväret, av en läkare som träffat honom en gång efter att han mätt sin sömnkvalitet helt på egen hand.

undefined
I vissa fall har männen först dömts i tingsrätten, för att sen gå hem och komma på att man minsann lider av störningen sexsomni och sedan kunna frias i hovrätten.

I vissa fall har männen först dömts i tingsrätten, för att sen gå hem och komma på att man minsann lider av störningen, och sedan överklaga och frias i hovrätten. Främst låter det som en dålig ursäkt påhittad för att slingra sig ur åtalet.
"Jag sov"-försvaret har även använts av åtalade som har kört rattfulla, inte sällan efter att alkohol kombinerats med kraftiga sömnpiller eller droger. Även här är det i vissa fall svårt att bevisa att de varit medvetna under körningen, vilket i flera fall lett till friande domar.

En man friades från åtal, enligt GP:s genomgång av de fallen, bara för att köra rattfull igen. Andra gången bedömde domstolen det dock osannolikt att han än en gång skulle lyckats med "bedriften" att ge sig ut på vägarna efter ett besök från John Blund.
Även bland de snarkande våldtäktsmännen finns det återfall. Ett offer blev 17-åriga Vera. Mannen ska inte bara ha begått handlingen i sömnen, utan hävdade även att han fått samtycke i en dröm vid tillfället. Han har tidigare dömts trots sitt hävdande av sexsomni, för våldtäkt av en ung flicka och ofredande av två andra. 
 

undefined
Åklagarmyndigheten behöver ta fram riktlinjer för att hantera sexsomni-argument.

Återfallsrisken bedömdes vara hög, och mannen har erbjudit Vera pengar för att dra tillbaka anmälan, ändå frias han för våldtäkten. Det är fullständigt obegripligt. 
Petra Lundh, numera rikspolischef, var medveten om problemet med sömninvändningar under sin tid som riksåklagare. I ett yttrande till Högsta Domstolen tonade hon ner sömnexperters vikt som expertvittnen. Sexsomni är även något som diskuteras på Åklagarmyndigheten, som övervägt att ta fram riktlinjer. Det skulle dock verkligen behövas.

Att hemmasnickrade diagnoser som ställts av den åtalade själv, med läkare som enbart stödjer att fenomenet finns utan att ha undersökt patienten, leder till friande dom är en skymf mot offren. Kvinnor ska inte behöva känna sig rättslösa.