KD lägger krokben för en framtidsbransch

Gårdsförsäljningens glas är bara halvfullt.

Cirka 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs när gårdsförsäljning av alkohol blir möjlig. Men riksdagen hade kunnat enas om ett lite modigare förslag.

Cirka 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs när gårdsförsäljning av alkohol blir möjlig. Men riksdagen hade kunnat enas om ett lite modigare förslag.

Foto:

Ledare2025-01-11 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

EU godkänner regeringens förslag om gårdsförsäljning. Men förslaget är i ärlighetens namn inte mycket att hurra för.

Inom kort fattar regeringen beslut om en proposition om att gårdsförsäljning bör införas i Sverige i sommar, meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) den 9 januari (Expressen 9/1). EU-kommissionen har nu gett grönt ljus till att tillåta småskalig försäljning av öl, vin och viss annan alkohol vid besök på mikrobryggerier och vingårdar. 
 

Gårdsförsäljning kan därför bli verklighet i Sverige redan den 1 juni i år. Det är en vinst i sig, men det förslag som ligger på bordet är alldeles för mjäkigt. I frågan om gårdsförsäljning är glaset bara halvfullt.

Andra EU-länder, bland annat Portugal, har haft synpunkter på Sveriges förslag. Detta då man anser att planerna på gårdsförsäljning inte är förenliga med reglerna för inre marknaden och det monopol som Systembolaget har. När regeringen svarade på invändningarna skrev den bland annat att gårdsförsäljningen ska ses som en konkurrent till Systembolaget. Den underströk också att det till en början är en tidsbegränsad reform under sex år. 

Gissningsvis var Portugals invändningar av oro för möjligheten att sälja mycket portugisiskt vin till svenskarna. Den som värnar om Systembolagets ställning har knappast något att oroa sig för.
 

undefined
Ett studebesök ger möjlighet att köpa vin gjort på gårdens druvor. Det knäcker inte Systembolaget.

Förslaget som regeringen nu kan gå vidare med innebär att en kund vid varje enskilt tillfälle ska kunna köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera vin, starköl och andra jästa drycker. Men villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till tio volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än tio volymprocent alkohol. 

Alkoholen får bara säljas i samband med betalda studiebesök och för vintillverkare gäller dessutom att vinet måste framställas av druvor från gårdens egna odlingar. Cirka 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs. 

Syftet sägs vara att gynna svensk besöksnäring och skapa ett större intresse för svensk mat- och dryckeskultur. Men regeringen är uppenbart bakbunden av såväl Systembolagets position som av Kristdemokraterna, som med socialminister Jakob Forssmed i spetsen sätter hälarna i marken.

Det finns en bredare majoritet i Sveriges riksdag som kan tänka sig en mer omfattande reform. Centerpartiet har flera gånger sträckt ut en hand om detta. Att gå lite längre än så hör skulle fortfarande inte riskera Systembolagets ställning. Det skulle underlätta för de producenter och bryggerier som finns och vill utveckla sin verksamhet. Även större producenter skulle kunna vara fullt behjälpliga i att skapa ett större intresse för svensk dryckeskultur.