Försvarets blickar riktas mot Linde

Utrikesminister Ann Linde (S) behöver stå upp försvaret.

I ett nytt säkerhetspolitiskt oroligt decennium är det mer än välkommet med en försvarsvänlig utrikesminister.

I ett nytt säkerhetspolitiskt oroligt decennium är det mer än välkommet med en försvarsvänlig utrikesminister.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2020-01-11 04:14
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Trots att året knappt har börjat kommer årets säkerhetspolitiska höjdpunkt – Folk och Försvars rikskonferens - att anordnas med start på söndag i Sälen. I år samlas drygt trehundrafemtio civila och militära beslutsfattare för att diskutera totalförsvarets mående. Evenemangets största händelse brukar bestå av regeringsföreträdarnas besök - och i år är det många som är nyfikna på vad den nya utrikesministern har att säga. 

I höstas valde före detta utrikesminister Margot Wallström att ta ett steg tillbaka från politiken. Hon hade suttit på den minst sagt tunga posten sedan 2014. Hennes regeringstid har präglats av kontroversiella beslut för att uttrycka sig milt, varav erkännandet av Palestina var ett av dem. Det som däremot kommit att bli det mest kontroversiellt bestående minnet från den Wallströmska eran var den styvmoderliga relationen till försvaret.

I slutet av 2017 släppte Försvarsberedningen sin nya slutsats om risken för ett väpnat angrepp mot Sverige. Beredningen menade att ett väpnat angrepp inte längre kunde benämnas som ”osannolikt”, utan att det i stället ”inte kan uteslutas”. Det var en liten, men viktig definitionsskillnad som ledde till förvåning och inte minst bråk mellan utrikesminister Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Trots att de båda tillhör samma parti tycktes det inte finns något som helst samförstånd mellan de två.

Väl i Sälen spelades ordkriget upp inför publik. Den nya hotbilden var enligt Wallström alltför alarmistisk, såväl som att den inte kunde klassas som en ”säkerhetspolitisk analys”. Att hotbilden skulle vara förändrad var helt enkelt inte trovärdigt i utrikesministerns ögon. Samtidigt valde försvarsministern att i sitt tal hylla Försvarsberedningens jobb och dess slutsatser (SVT 15/1-18). Sprickan – gällande rikets säkerhet – växte inför öppen ridå.

Två år senare har Försvarsberedningens rapport släppts (och hotbilden har knappast förbättrats sedan dess) och en ny utrikesminister – Ann Linde – har valts. På Lindes Twitterkonto lade hon stolt upp en gruppbild på sig själv och överbefälhavaren Michael Bydén med texten: ”En av mina viktigaste uppgifter som utrikesminister är att värna Sveriges trygghet och säkerhet. Försvarsmakten är en viktig garant för detta”. 

Det är med en sådan verklighetsförankrad inställning som hon kan göra succé, om hon vill, under årets rikskonferens i Sälen. I ett nytt säkerhetspolitiskt oroligt decennium är det mer än välkommet med en försvarsvänlig utrikesminister vid rodret.

Karta: Sälen