Förtroende är färskvara, särskilt i toppen

Att regiondirektören får gå på dagen är en skarp markering.

Regionledningen med Christoffer Öqvist (M) gör en medvetet skarp markering.

Regionledningen med Christoffer Öqvist (M) gör en medvetet skarp markering.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2023-04-18 13:51
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vad har hänt i kulisserna på Region Sörmland under de senaste månaderna? Plötsligt var Region Sörmlands regiondirektör Jan Grönlund inte längre välkommen på kontoret ens under sin ett år långa uppsägningstid. En strukturerad avslutning på ett decennielångt uppdrag blev till ett hej då på dagen.  

Att regionen ska byta regiondirektör är egentligen inte uppseendeväckande. Efter tio år i rollen är det till och med rimligt. Varje ledarskap har sin tid. Grönlund, som nu är 63 år, tillträdde när regionen hette landsting och styrdes av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. De två sistnämnda partierna har ramlat ur fullmäktige. Grönlund har därefter agerat under flera följande koalitioner – men där Socialdemokraterna har varit återkommande största parti. 

Över tid byggs relationer och förtroenden mellan tjänstemannaledning och ansvariga politiker. När andra styren träder till kan den högst ansvariga tjänstemannen komma att bytas ut. För att få en omstart, ett nytt ledarskap, en ny inriktning med nya kvastar och nya lösningar. 

Det var lätt att se beskedet vid årsskiftet om att Grönlund skulle sluta, i detta ljus. Minoritetsstyret med Moderaterna som största parti, tillsammans med Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet signalerade förändring, nya tag. Det blev till en allt annat än tydlig kommunikation, där främst beskeden om vilka pengar i avgångsvederlag det handlade varierade. Men en sak var given: regiondirektören skulle på ett ordnat sätt lämna över och tacka för sig.

undefined
Jan Grönlund har varit Region Sörmlands högst ansvarige tjänsteman i drygt tio år.

Det besked som kom från regionledningen på tisdagen är något annat. Det är en skarp markering, något helt annat än en ordnad avslutning. Inte minst på det sättet som det kommunicerades. Vad som har drivit fram detta betydligt mer drastiska avslut är upp till regionledningen eller Jan Grönlund att svara mer ingående på. 

Det första pressmeddelandet var ordkargt, garanterat medvetet så. Det är inte omöjligt att den regionledningen har kommit fram till att den långvarige regiondirektören har eller har haft för starka kopplingar till föregående styren, läs det föregående regionrådet Monica Johansson (S) och Socialdemokraterna. 

Å andra sidan kunde ju den bedömningen ha legat nära till hands redan vid det första avgångsbeskedet i januari. Både Vård för pengarna och Centerpartiet kom ju från ett regerande med S. Men beslutet har enligt regionledningen vuxit fram nu under våren. Samarbetet har "inte fungerat tillfredsställande" – under den tiden. Att Socialdemokraterna medvetet har hållits utanför är en pusselbit som också tål att noteras. 

Klart är att ett förtroende är en färskvara. Går det förlorat är det ofta omöjligt att återställa.