Förväxla inte krokodiltårar med orättvisa

Alla partier vet hur dansen går, någon kommer alltid att bli trampad på tårna eller bli sittandes vid sidan av dansgolvet.
Alla partier vet hur dansen går, någon kommer alltid att bli trampad på tårna eller bli sittandes vid sidan av dansgolvet.

Att partier blir besvikna när de mer oväntat hamnar i opposition är inte konstigt. Men förväxla inte det med orättvisa.

Ledare 23 september 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När mandatfördelningen är klar efter ett val börjar partierna förhandla med varandra. Det är ett spel med kända insatser. Det finns ett begränsat antal möjliga kombinationer för att kunna forma ett regionstyre eller kommunledning. 

Det betyder inte att den till synes enkla lösningen är den som blir av. När ett styre får tillräckligt antal mandat också i den nyvalda församlingen kan det ses som att väljarna var nöjda. Men det är inget absolut faktum. Förutsatt att partierna inte före valet har sagt sig gå till val gemensamt. 

 

Partierna i Region Sörmland har valt en annan samverkan än den som har styrt sedan 2018. Det är klart att Socialdemokraterna känner besvikelse över att bli bortvalt av Vård för pengarna och Centerpartiet. De två sistnämnda vill nu styra med Moderaterna och Kristdemokraterna inom en stor minoritet i fullmäktige. 

S drog det kortaste strået. Det hade lika gärna kunnat bli C och/eller VfP. Det fanns alternativ. S hade kunnat gå ihop med M på det sätt som har varit fallet i Gnesta eller Katrineholm. S plus VfP hade kunnat byta bort C mot V eller kanhända KD. Klart att detta också fanns på bordet. 

Partierna är helt på det klara att det är så makten att styra fördelas. Det finns inget absolut krav att före val slå fast vilka man vill styra ihop med. Varje parti söker i första hand väljarnas förtroende för den egna politiken. I våra trakter är undantaget Allians för Trosa kommun, som har ett gemensamt manifest.

 

Förhandlingar pågår också i våra kommuner. Det blir maktskifte i Oxelösund och i Trosa sitter alliansen kvar. Men där det finns alternativ påverkar det hur mycket inflytande och vilka positioner respektive parti kan få inom ett styre. Partierna är inte skyldiga att berätta vad andra alternativ och förhandlingar har att ge, även om raka rör är sympatiskt. Ett eller flera dolda kort öppnar för att något parti hamnar i ”chock” i stunden över att bli bortvalt, som S i fallet regionen. Men så är det. 

Någon vinner, någon förlorar. Förväxla inte krokodiltårar med orättvisa. Alla partier vet hur dansen går, någon kommer alltid att bli trampad på tårna eller bli sittandes vid sidan av dansgolvet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa