Trosa kommun valde nyligen att bygga en anslutande avloppsledning till ett större verk och valde då bort att bygga eget nytt reningsverk. I Gnesta kommun stundar ett snarlikt vägval, för huvudorten och Laxnes del till att börja med. Landar kommunpolitikerna i samma slutsats som Trosas har gjort? Kommunalrådet Johan Rocklind (S) antydde detta i SN i slutet av april.
Liberalernas Sarah Kinberg vill nu få svar av kommunledningens socialdemokrater och moderater om det är Himmerfjärdsverket som gäller. Eller är det en 50/50-chans att kommunen väljer eget eller egna reningsverk? Vid nästa fullmäktige får S/M-styret leverera sitt svar.
Det här är en fråga som Gnesta inte kommer undan, lika lite som Trosa. Även om det i grannkommunen också tog sin tid innan partierna kunde – med undantag för Vänsterpartiet – enas som vägen framåt. Valet blev att bygga anslutningsledning till Himmerfjärdsverket i Botkyrka kommun. Planerna på eget stort reningsverk lades åt sidan.
Som vi skrev på ledarplats då, är det ibland så att små kommuner behöver ingå i större samarbeten för att få bästa möjliga effekt för pengarna, såväl kostnadsmässigt som miljömässigt. Den utredning som gjorts gav ett tydligt svar på den frågan.
Lokal påverkansmakt betyder samtidigt mycket. Att underordna sig större aktörer sker alltid till priset av egen handlingsfrihet. Kanhända hade det varit mer strategiskt om Trosa och Gnesta hade kunnat ta mer av gemensamma tag i avloppsfrågan, men det är alltid lätt att vara efterklok.
Det pockande behovet i Gnesta handlar om avloppsreningen från Gnesta tätort och Laxne. Andra vägval än Himmerfjärdsverket tål självklart också att prövas, målet är bästa möjliga utvecklingskraft. Men ett beslut behövs för framtiden – och det snart.