Frys ut Ryssland fullt ut – nu, utan undantag

Krigsbrotten borde i en ordnad värld dra den ryska regimen till Haag. Det mesta talar i stället för en ny järnridå i decennier framöver.

Ledare 4 april 2022 15:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är fasansfullt och vidrigt. Bilderna av övergrepp, tortyr och massaker som rysk trupp har gjort sig skyldig till mot försvarslösa ukrainare i orter som Bucha, nordväst om Kiev, de lämnar ingen oberörd. Så ser kriget mot civila ut. Så agerar trupper från en stat vars propaganda lär ut att det inte finns några ukrainare eller något Ukraina. Bara sådant som ska rensas bort. 

Det är klart att Vladimir Putin och hans anhang ska dras till domstolen Haag, för vår tids Nürnberg-rättegångar. Men tyvärr är en annan utveckling mer sannolik.

Än är inte Ryssland i närheten av besegrat. Militärt förnedrat, ja. Utskämt i världen, ja. En paria för sunda demokratier, ja. Men så länge Putinregimen och de Putintrogna styr så är hotet aktivt. Vi har i vår närhet en stat som parar storrysk fascism med återuppväckt Sovjetkommunism, beväpnad med kärnvapen. 

Det lär bli ett långvarigt helvete för världen. Med början i Ukraina. 

 

Att ryska trupper begår massakrer på civila är tyvärr en mer långvarig tradition. Det ukrainska folket vet detta alltför väl. Massvält, avrättningar, systematiska våldtäkter, utrensningar och deportation följer av ryska inmarscher. Minnena av Nazitysklands massmord och utrotningspolitik döljer inte minnena av ryska och sovjetiska övergrepp. Om massmorden i Bucha är en indikator på ett tillvägagångssätt och/eller en plan för att förinta det ukrainska lär vi se ännu mer hemskheter i de områden som ännu inte rensats från rysk trupp. 

Om inte Ryssland fullständigt kollapsar – eller att förutsättningarna radikalt förändras och regimen faller – måste vi nog räkna med att det här blir en hotbild för lång tid framöver. Måhända  i stil med ett stort Nordkorea, allt fattigare, inskränkt och isolerat men fanatiskt och indoktrinerat. Kanhända som en koloniserad underleverantör till det totalitära Kina. Där vi har miljoner som växer upp i en miljö som stadigt göder ett hat mot en global gemenskap, mot det moraliskt förkastliga och hatiska väst, en revanschism över ”stulna” områden som ska rensas från de misshagliga. 

 

Hur kan vi stoppa detta? I FN finns inget att hämta. Säkerhetsrådets veton, där Ryssland äger ett, förlamar och förklenar. Någon resolution som tvingar Ryssland från ockuperat territorium lär inte komma. Det måste göras med de krafter är villiga att bidra – militärt och ekonomiskt. Ukraina och omvärlden kan göra sitt, hoppet om stöd inifrån det ryska samhället är tyvärr tunt. 

Hur kan det vara så att befolkningen blundar för eller rent av bejakar så omfattande övergrepp? Sådana frågor ställs ofta, inte minst med hänvisning till Förintelsen och nazismens grepp om det tyska folket före och under andra världskriget. Svaret finns inte långt bort. En regim som ympar in det hänsynslösa tänkandet via förtryck och en ihärdig propaganda om den egna högtstående rätten att slå ned på andra. I Moskva.

 

Ett eldupphör eller en svajig fredsuppgörelse utan total rysk reträtt kommer inte stoppa den här utvecklingen. Får den ryska regimen andrum väntar massrustande, nya invasionsplaner och hårdare indoktrinering. Demokratierna i väst måste bereda sig på att kriget i Ukraina föder en ny värld, med järnridå. 

Så länge Putinregimen är kvar i Kreml, med fingrarna på kärnvapen-knapparna, är världen ur led. Så länge inte väst ingriper aktivt till Ukrainas försvar med egna militära medel – till skydd för civilbefolkningen i Ukraina – är det därför ett minimikrav att alla ekonomiska band till Ryssland kapas. Rakt av. Nu. Inga gas- och oljeundantag. Sverige och EU måste ha ryggrad nog att smälla igen den dörren. Inga ”men det så lite så det är försumbart”. 

Rakt av. Nu.


 
 
 
 
 
 
Kriget i Ukraina

Stjärna säljer OS-guld till förmån för Ukraina

Olympiskt
Stjärna säljer OS-guld till förmån för Ukraina

Blodiga djurögon skickade till ambassader

Spanien
Blodiga djurögon skickade till ambassader
Visa fler
Ämnen du kan följa