Fusk med vaccinationer skadar sörmländsk vård

Nog vore det synd om överblivna doser av covid19-vaccinet skulle gå förlorade. Men Region Sörmland behöver nogsamt markera mot de fall där medarbetares anhöriga har fått ta en genväg till vaccinet.

Region Sörmland behöver nogsamt markera mot de fall där medarbetares anhöriga har fått ta en genväg till vaccinet.

Region Sörmland behöver nogsamt markera mot de fall där medarbetares anhöriga har fått ta en genväg till vaccinet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-01-30 05:08
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det finns en prioriteringsordning för hur, covid19-vaccinet ska nå medborgarna. Ansvaret för att ordningen följs ligger på de verksamheter som styr och utför vaccinationerna. Inga regler är helt utan undantag, det kan finnas vissa situationer som måste lösas i den stund som är. Detta tål att minnas. 

Nyligen hade vi dessutom en diskussion, också här på ledarsidan, om att statschefen kung Carl XVI Gustaf hade fått sitt vaccin tidigt i turordningen. Det fanns fullgoda skäl för detta, men det är ingalunda så att alla undantag är rimliga. 

I ett antal fall i Sörmland verkar det nu ha vaccinerats vid sidan av turordningen på ett par vårdcentraler – då enligt mer egoistiska utgångspunkter. Det ska inte accepteras.

Region Sörmland bekräftade på fredagen att det verkar ha tummats kraftigt på riktlinjerna vid åtminstone två tillfällen. Exakt var detta har skett har regionen valt att inte kommunicera, även om såväl SVT Sörmland som Sörmlands Media, där SN ingår, lyft exempel från Eskilstuna. Marie Bennermo, chef för patientsäkerheten i Sörmland, understryker i ett pressmeddelande att det "som hänt skadar förtroendet för arbetet med vaccinationerna mot covid-19 i Sörmland och är inte acceptabelt.” 

Det ska inte vara fritt fram för den som har möjlighet att påverka hur vaccineringen går till att gynna sig själv, sina anhöriga, kompisar eller bekanta. Inte heller arbetskamraternas motsvarande nära, utan fullgoda skäl. 

Sådant krockar med grunderna för den skattefinansierade, allmänna sjukvården. Vård efter behov, hur många gånger har inte den principen upprepats? En prioriteringsordning i vården byggd på nära familjeband eller kompisgrupp är något annat. Organisationen Transparency International kallar det för korruption.

Region Sörmland har nu valt att som det heter förtydliga sin rutin, turordningen får inte frångås utan okej från ansvarig divisionschef. Det är inte bara i Sörmland som det nu uppdagas fall där det har genats i köer till vaccinationerna. 

Ofta anförs som skäl om att det är tidsfaktorn som gjorde det stressigt när doser blivit över. efter det att de planerade vaccinationerna genomförts. Visst finns där ett stressmoment. Det vaccin som används i nuläget, från bolaget Pfizer, förvaras i frys före användning. När en förpackning har tagits fram måste den användas inom cirka fem timmar – och eftersom detta är dyra droppar med stort samhällsvärde får inget gå till spillo. 

Men du ska ändå kunna lita på att vården är för alla.