När kriminaliteten blir pressad ökar risken för upptrappat våld. Våldets grad och utbredning är nog fortfarande chockerande för många, men det trubbar också av. För andra är det en daglig skräck av oförutsägbarhet. Tre personer har mördats på två dagar. Våldsvågen hotar våra grundläggande värden. Vi måste stoppa detta – utan att utarma det rättsliga ramverket för det samhälle vi har.
De mördade hade ingen direkt koppling till gängkriminalitet. Den frasen hörs nu i den våldsvåg som har sköljt över främst huvudstadsområdet på senare tid. Det som sker har även möjliga kopplingar till skjutningar och sprängattentat i vårt närområde. Offren verkar i växande utsträckning vara medmänniskor utan direkta gängkriminella kontakter: släktingar, vänner, släktingars släkt och vänners vänner. Ibland ser vi våldsdåd där de kriminella tar fel på person, och på adress.
Det finns samtidigt tecken på att polisen börjar få lättare att komma närmare den här kriminaliteten. Antalet snabba gripanden efter dåden ökar. Det ser vi även i det som drabbat här, i Nyköping. När även vapentransporter, gömda sprängmedel och narkotikagömmor ageras mot, då krymper utrymmet för kriminaliteten. Det görs med de lagar och de regelverk som redan finns.
En sak är att få bättre grepp om de som utför våldsdåden och dess beställare, vilket vi nu faktiskt verkar se. En annan är att slå mot det som göder både ledarskikt och våldsdåd. Där krävs mer.
På regeringens presskonferens i torsdags, efter överläggningarna om gängvåldet med riksdagens partiledare och representanter för en rad myndigheter, berörde statsminister Ulf Kristersson (M) faktiskt även det som driver kriminaliteten. Att våra myndigheter kan och måste göra mer för att strypa pengaflöden, öka och vässa kontroller.
Krossa den kriminella ekonomin. Med färre svarta inkomster och mindre av lätt pengatvätt, då svälter både gängen och dess ledarskikt. Det har talats för lite om detta i relation till polisens makt att slå tillbaka hårt med fysisk makt. I den frågan gäller det att inte offra grundläggande samhälleliga värden. Vårt samhälles djupa styrka är byggt på regelverk, friheter och rättigheter, inte en fruktan för statens våldsmonopol.
Kraven på allt hårdare tag slår över i förslag – inte minst från regeringens stödparti SD – som medvetet tunnar ut alla medborgares rättigheter och integritetsskydd. Moderaterna svajar också betänkligt. I detta finns nyckelordet ”utan misstanke om brott”. Det monterar ned. Att alla är misstänkta, alltid. Sådant bjuder in en växande nyckfullhet, beroende på makthavare. Det öppnar för grova generaliseringar utifrån allt från hudfärg och etnicitet till bostadsområden, medvetet såväl som omedvetet.
Våldsvågen har tydligt samhällshotande drag. Därför har vi att noga värna samhällets rättvisande grunder för alla.