Garantera kvalitet i kärnverksamhet

Kommuner och landsting skulle kunna satsa mer på individuella lösningar, menar en ny rapport. Det kan vara en smart metod – men kärnverksamheten ska prioriteras.

Ledare2014-04-30 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, lanserade nyligen en färsk undersökning som de låtit göra, med en rapport och en debattsida i Dagens Nyheter. Den heter Hur olika får det bli? och handlar om hur lika kommuner och landsting är varandra när det gäller verksamheten. Exempelvis, är köerna till en knäoperation samma i olika landsting? Eller, har alla kommuner samma regler för skolskjuts?

Frågan är intressant, om kommuner och landsting får möjlighet att i högre grad utveckla sin verksamhet efter sina egna förutsättningar kan stora vinster göras. Vissa glesbygdskommuner kanske kan använda mer distansundervisning i skolorna för att på så sätt rädda fler byskolor. Andra kommuner nära en stor tätort kan kanske sluta avtal om att dela på sådant som sim- och gymnastikhallar om dessa ändå finns tillgängliga.

Det handlar också om hur centraliserat vi vill att samhället ska vara. Det finns förslag från Kristdemokraterna om att förstatliga delar av vården och från Folkpartiet om att förstatliga skolan. De utgår ifrån den frustration som finns över att verksamheten inte sköts tillräckligt bra på plats och därför de vill att staten ska ta över allt ansvar för att garantera så lika villkor som möjligt. Centerpartiet, å sin sida, har alltid varit mer skeptiskt till maktcentrering. Det bygger på oron om att avståndet mellan medborgare och ansvariga ska bli för stort. Det är enklare att ringa upp sitt kommunalråd när man är missnöjd med skolan än att boka ett möte med en minister.

I sin rapport kommer SKL fram till att likvärdig kvalitet och nivå i alla kommuner och landsting är något som medborgarna säger sig vara för. Däremot är man även positiv till att kommuner och landsting ska kunna ha sina egna individuella lösningar. Huvudpoängen är förmodligen att man gärna har lite fler flexibla lösningar ute i landet, men bara så länge inte dessa påverkar kvaliteten allt för negativt.

Flexibilitet i verksamheten kan definitivt vara 
något positivt. Det förutsätter dock att tjänstemän och ansvariga politiker kan hantera de situationer som kan uppstå. Att försöka sig på egna metoder brukar kräva upphandling av tjänster utifrån. Det gäller då att de ansvariga kan hantera upphandlingen och vet hur de ska göra en bra affär. Fokus måste vara att garantera en väl utförd kärnverksamhet. Därefter kan gott fler kommuner och landsting fundera mer över vad de kan göra bättre utifrån sina egna förutsättningar.

Hanna Marie Björklund