Ge inte bedragarna något andrum

Gränsöverskridande samarbete krävs mot begrägerier.

Begrägerifabrikerna jobbar över gränser, lurar folk oberoende av hemort. Motmedlen kan inte bara vara nationella.

Begrägerifabrikerna jobbar över gränser, lurar folk oberoende av hemort. Motmedlen kan inte bara vara nationella.

Foto: Jenny Kane

Ledare2020-05-28 05:19
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nej, Peter Forsberg, Leif G W Persson eller valfri programledare i populärt tv-program har inte gjort någon investering som skrämt slag på vare sig banker eller experter. Annonserna poppar upp med jämna mellanrum, i sociala medier eller andra flitigt använda sajter. Ofta med en bild på en känd person som sägs ha hittat ett jättesmart sätt att investera pengar, som nästan ingen annan vet om. 

Wow, tänk att det bara är jag som får reda på detta.

Det är så klart ren och skär bluff

Det här är ekonomiska brottslingar som vill lura pengar av godtrogna. DN har i flera artiklar skildrat hur bedrägeri-maskineriet fungerar. Ägarna lever lyxliv, personal utnyttjas skoningslöst på call center-kontor, i ukrainska Kiev men med kopplingar till fler länder. Grejen med dessa bedrägerifabriker är att den lurade ska fås att satsa mycket av sina besparingar i låtsasinvesteringar och därefter ännu mer för att försöka få tillbaka allt man har satsat tidigare... 

Intresset från Ukrainas sida är begränsat. Landet har inte bara problem med korruption utan även den ryska ockupationen av Donas och Krim. 

Det är ett tjugotal svenskar som har drabbats hittills. Varje fall är ett för mycket. Det gäller att skapa verktyg för att knäcka också framtida bedragare. I en öppen värld ska inte skurkar kunna gömma sig utan risk för att åka dit. Då måste brottsbekämpande demokratiska stater bistå varandra. Vare sig det är i Sverige, i Tyskland, i Ukraina eller i Israel. Ärendet ligger hos Europol. Det vill till att det inte blir liggande.

En sak som vi alla kan göra när vi ser den här typen av annonser är att anmäla till förmedlaren och för egen del blockera dylika annonser. För SN:s del har vi tidigare berättat om hur den här brottsligheten även har drabbat människor i vår närhet