Julfirandet blir inte som det brukar. Gårdagens besked från regering och myndigheter bekräftade det som nog alla har misstänkt. Det blir en annorlunda jul. Umgås med de du bor med, helst inte med andra.
Det är fortfarande upp till individuella bedömningar utifrån varje specifik situation. Den som behöver träffa en nära släkting som bor på annan ort, kan göra det, men det kräver att man är ”extra försiktig” i minst tio dagar i förväg. Inte full karantän, men ganska nära.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talade på tisdagens presskonferens om att ”individuell riskhantering” gäller. Det är ännu ett exempel på hur myndigheterna – och därmed även regeringen – undviker de breda, tvingande besluten som att förbjuda människor att träffas eller färdas. Medborgaren måste tänka själv. I sak är det en vettig ordning, men anmodan som myndigheten kommer med – normen – sätter samtidigt väldigt tydliga begränsningar av den friheten.
Det är bättre att vara tio i ett fast hushåll än att vara sju personer från fem olika håll, sade Carlson i ett försök att förklara fördelarna med en norm och inte ett tvång. Ska man fira jul med någon – föräldrar, far- och morföräldrar - som inte ingår i den ”vanliga bubblan” i vardagen, då måste man ta stort ansvar för att minimera sitt umgänge med andra fram till dess.
Kanske kan normen, och inte tvånget, även ge ett utrymme för individuell och social kreativitet för att motverka svår ensamhet under storhelgerna?
Det är värt att notera att myndigheterna enbart rekommenderar transporter som minimerar trängsel. Att gå och cykla eller färdas med egen bil, men framför allt inte åka med bussar där trängsel med okända är svår att undvika.
Till och med om tomten kommer, då måste hen inte bara färdas smittsäkert utan också ingå i den nära kretsen.