God potential har ingen given ålder

Alla företag kan utveckla nya spetskompetenser – och de behöver det.

Simon Helmér, Östsvenska Handelskammaren, och Pär Lyckbring, Randstad, höll ett nyttigt och tankeväckande pass om företagens kompetensförsörjning.

Simon Helmér, Östsvenska Handelskammaren, och Pär Lyckbring, Randstad, höll ett nyttigt och tankeväckande pass om företagens kompetensförsörjning.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2023-02-11 08:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Näringslivsdagen är en plats för samtal, möten och ja, affärer. Det är också en plats för företagare och andra att finna näring till både tankar och strategier. Den som bänkar sig en stund vid någon av programpunkterna behöver inte ångra sig. Näringslivsdagen arrangeras av Företagarna Nyköping Oxelösund och Mino tillsammans med kommunerna Nyköping och Oxelösund, den här gången på Rosvalla i fredags.

En punkt, som låg först i programmet, men väl förtjänade sin uppmärksamhet fokuserade på företagens behov av arbetskraft och utvecklingsförmåga. Simon Helmér, vd för Östsvenska handelskammaren och Pär Lyckbring, som är branch manager för Randstad, talade inte bara om vad näringslivets behöver, utan också den andra sidan av kompetensförsörjningen: Vem med rätt egenskaper eller rätt potential ska vilja komma och jobba hos just dig? Många företagare tänker redan i de banorna, men många är inte alla. 

Trots att vi har ett något besvärligt konjunkturläge är det som företagen i handelskammarens mätningar främst talar om nämligen behovet av att hitta rätt kompetens, förklarade Helmér. Och Pär Lyckbring manade företagen att våga anställa potential, för att låta växa på jobbet. Det är inte alltså att personer med rätt kompetens går att hitta i ett färdigt paket. Ibland kan en mer intern utvecklingsresa också forma rätt framtida spets, kanhända på ett mer kostnadseffektivt sätt. 

En del av det omställningssystem för arbetslivet som arbetsmarknadens parter och knådat ihop med politiken, handlar om ett brett utbud av utbildningar. Längre och kortare insatser ska kunna leverera mer specifik kompetens till arbetsmarknaden, allteftersom som behovet uppstår. Men mycket kan ibland förändras snabbt. Då hinner inte de mest snabbfotade utbildningarna med. När ett företag inte hittar den kompetens det behöver är det mycken nytta och mycket pengar som går förlorade, i allt det som inte blir av. 

Alla företag behöver söka potential, men potential har ingen given ålder. Den som tror att kompetensförsörjningen sköter sig självt, får jobba mer för att hitta rätt. Det må låta som floskler, men det är klart vettigare än så. 

Låt börja med ålder. ”Potential” låter som att allt handlar om locka ungt, och det är ibland helt rätt. Fast det behöver inte alltid vara så, i alla lägen. Ibland är rätt potential en någon som kommer med andra grundkompetenser för att kunna kliva fram, på begränsad tid. Att välja Anna, 52, kan vara minst lika smart över tid som att ta sig an Amelie, 26. Beroende på situation, behov och ekonomi, förstås. Som princip är det klokt att inte likställa potential med enbart ungdom.

För det andra, det är få företag som kallt kan räkna med att andra företag och utbildningar formar precis de kompetenser som det egna företaget måste ha. Att mer aktivt försöka säkra sin egen kompetensförsörjning är ofta klokt. Låt det börja redan med praktikanter, vikarier och sommarjobbare. För att få mer pang för pengarna framöver.