Gör din smittskyddsläkare gladare

Ta Signars signaler på allvar.

Regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har att stå i. Hjälp honom på traven.

Regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har att stå i. Hjälp honom på traven.

Foto: Veronica Karlsson

Ledare2022-12-13 17:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Natten går tunga fjät, om du inte har bråttom till toaletten. Det är sådana tider nu. 

Många sjuka på jobbet? Vabb och vabb där? Många barn hemma från skolan? Ja, det är ju så när senhöstens smittvågor drar fram. 

Vi har sett det förr. En smitta kommer sällan ensam. Även om det kunde verka så när världen, Sverige och Sörmland gick i clinch med covid under pandemiåren. Kampen mot smittan slog ut flera andra smittvågor, höstinfluensa och vinterkräksjuka minskade.

De åren, med restriktionerna, lärde oss åtminstone att handsprit är bra grejer. Det stod där i var mans badrum, i affärer och på caféer. Ingen ville vara orsak till ökad spridning. 

Den känslan lär inte har förändrats. Ändå är smittläget besvärligt igen

Alla småbarnsföräldrar – och förskolepersonalen (!) - vet hur det stundtals är nästintill omöjligt att hålla barnen friska i förskola och tidiga skolår. Är det inte det ena så är det det andra. Några smittor kommer med från semestern, andra dyker upp senare. Smittvågorna slår olika hårt, men generellt sett brukar ju sena hösten och tidiga vintern vara jobbiga. 

I slutet av förra veckan varnade myndigheterna samtidigt för en kraftig ökning av covid-19, RS-virus och influensa. Och vinterkräksjukan poppar upp som en riktigt elak gubben i lådan. Där räcker det inte ens att ha handspriten i högsta hugg. Smittan kräver mer för att få bort.

”Har du fått det på händerna krävs att du gnuggar dem ordentligt med tvål och vatten, och sen kan du även desinficera dem”, säger regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo till SN.

Ändå är det inte kräksjukan som han vill varna mest för. Än värre är det med den tilltagande spridningen av RS-viruset, som kommer med stora risker för småbarn – och för äldre. Man kunde ju ha önskat sig något mer glädjespridande till dagarna efter lucia och fram mot julhelgerna.  

"Jag önskar verkligen att folk ville lyda mina råd”, säger smittskyddsläkaren. Man kan lätt förstå frustrationen. Det är nog stundtals som att försöka stoppa en bäck med en bunt tidningar och liten plastspade. Det kan gå, ett tag, men så kommer ett nytt ösregn och allt flödar över igen.

Hjälp honom på traven. Ta Signars signaler på allvar. Följ råden.