TikTok gör bomber till något häftigt

Tiktok, ständigt detta TikTok – även när det gäller hemmagjorda bomber i Trosa.

Följdfrågan på bomben i Trosa nyligen är given: Hur mycket spelade TikTok-utmaningen in i händelsen. Det bör också

Följdfrågan på bomben i Trosa nyligen är given: Hur mycket spelade TikTok-utmaningen in i händelsen. Det bör också

Foto: Lena Sellman

Ledare2024-10-18 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En del bomber är riktigt farliga, andra är det inte och ytterligare några kan bli. Smällen i Trosa nyligen tros vara en så kallad TikTok-bomb, namngiven efter så kallad utmaning på den kinesisk-kontrollerade sociala medier-sajten.

Det är aldrig ofarligt. I SN-artikeln nämns ett fall i småländska Huskvarna där två tonårspojkar skadades när de försökte göra en sådan här kemikaliebomb.

Ingen kan ifrågasätta att folk blir skrämda när det smäller en bomb i trapphuset, eller i grannskapet. Bomber och brandattentat förknippas med organiserad brottslighet och ofta är det så. Men ibland är det något annat, följden av tanklösa unga som vill göra som andra, ett "bus" med hög risk. 

För det är ju det som är grejen med utmaningar i sociala medier som TikTok. Att flera ska göra samma och sedan se hur det sprider sig till ännu fler. En del är verkligen harmlöst, annat mindre så. Det du gör blir synligt för väldigt många, trots eller på grund av att någon utsätter sig själv och andra för fara. 

Det är ingen riskfri miljö för unga. Positiva effekter och gemenskap blandas med det hårda och det mörka. 

undefined
TikTok är inte vilken app som helst, även om det finns de som blundar för riskerna.

Ska vi peka finger åt TikTok? Självklart! Även om sajten försöker att minska synligheten i riskfyllda utmaningar, så glider det lätt igenom och når tillräckligt många, tillräckligt snabbt. 

Det tål också att noteras att just TikTok är ett kinesisk-kontrollerat företag och ett säkerhetshot för demokratier. Plattformen framstår som betydligt mer effektiv på att nolla all kritik mot Kinas diktatur, än att stoppa unga från att få inspiration att göra bomber. Just nu pågår en stor militär provokation, Joint Sword 2024B, från Kinas sida mot det demokratiska Taiwan, exempelvis.

Att många vuxna rycker på axlarna åt just detta sociala medium är bedrövande. Tunga aktörer låtsas som om det är ett ”måste” att finnas där och synas där. Till och med Försvarsmakten har lufsat in för att försöka motverka alla felaktigheter som sprids. Trots att motparten styr helheten. Alltfler nyhetsmedier är där för att "vara där unga är".  

Alla låtsas som om det grundläggande problemet är någon annans.

undefined
Själva kicken i att många, väldigt många ibland, ser vad man gör betyder mycket. Det är inte bara ett ungdomsfenomen, vuxna är också sugna på att bli uppmärksammade. Se mig, bekräfta mig.

Har då inte unga i alla tider gjort grejer på gränsen till det tillåtna eller bortom detta? Absolut. Skillnaden är att inspirationskällorna i dag är direkta och snabba. Det gör det svårare att göra skillnad på harmlösa och livsfarliga trender. 

Gör inga bomber! är lika lätt att säga som att Mobba ingen!. Ändå görs det. Men att prata med sina tonårsbarn om sådant är en skyldighet. Det bästa sättet att motverka livsfarliga trender är att utrusta unga med omdöme nog att hålla sig ifrån det alltför farliga och det riktigt korkade. Det börjar med föräldrar och fortsätter med alla vuxna och kompisar i ungas närhet. 

Ett sådant skyddsnät är aldrig perfekt, men det är inte lika svagt som att göra TikTok till ensam barnvakt.