Julen närmar sig med stormsteg och fjärde advent väntar. Julstjärnor, ljusstakar och julgardiner är uppsatta i många hem. För många innebär denna tid en chans att träffa vänner och familj. En tid att umgås och låta glädje skölja över en.
För många är julen dock en mörk tid och inte bara på grund av solens relativa frånvaro. Vi talar om psykisk ohälsa, om våld i hemmet och ett upplevt utanförskap. Det finns mycket som politiken kan göra för att minska detta, men kanske ännu mer sådant som man kan göra som medmänniska.
I dag lever många kvinnor i destruktiva och våldsamma relationer. För denna grupp möts inte högtiderna av glädje utan med fasa. Ledigheten innebär att många arbetsplatser, skolor och förskolor är stängda och därmed också kvinnors och barns möjligheter att fly hemmet. Sveriges tjej- och kvinnojourer har en otroligt viktig roll i arbetet för att stödja dessa kvinnor och barn.
Även den psykiska ohälsan är påtaglig kring jul och nyår. Många människor spenderar sin ledighet i ofrivillig isolering, samtidigt som andras ledighet präglas av stora umgängen och släktkalas. Känslan av ensamhet och ångest är därför extra påtaglig under storhelgerna. Samtalen till hjälplinjer för den som brottas med självmordstankar blir fler. I en studie från Karolinska institutet undersöktes suicid-statistik under jul- och nyårsperioden, den visade att det skedde 26 självmord per dag i genomsnitt under perioden. Flest skedde under nyårsdagen. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män 15-44 år och bland unga personer mellan 15 och 24 år. Det här är svåra och allvarliga siffror. Många organisationer som jobbar med suicidprevention och stödsamtal bär en tung börda.
Våra folkvalda, riksdag och regering, har ett ansvar att stärka den långsiktiga finansieringen av dessa organisationer. Att ge dem de bästa förutsättningarna att göra nytta, för enskilda och oss alla. Men det finns också viktiga åtgärder som kan göras utanför politikens ramar.
Dessa organisationer är en viktig del av civilsamhället och de insatser som görs visar på styrkan som finns hos de eldsjälar som engagerar sig för andra. Vi, alla medmänniskor, har också ett stort ansvar och möjlighet att göra skillnad. Kvinnojourer och stödorganisationer utav olika slag arbetar ofta med volontärer. Det kan handla om att finnas som stöd i chattfunktioner, telefonsamtal eller att sprida information.
Här kan varje individs insats göra skillnad. Även något så till synes smått som att skicka iväg ett sms till en person som har det svårt kan göra stor skillnad, det kan till och med rädda liv. De allra flesta självmord går att förhindra. Att sträcka ut en hand och visa omtanke är något som varje vardagshjälte kan göra nu under jul och nyår.