Har du glömt hur det är att läsa en bok? Då är det dags att du börjar på nytt.
Den nyligen bortgångne Stefan Mählqvist (1943-2024) gav Boktipset ett ansikte för många av de tv-tittande generationer som i dag är ”mitt i livet”. Att läsa böcker är bra, för kunskap, underhållning, fantasi och kreativitet. Det ökar vårt ordförråd, sådant som ger små, men spetsiga nyanser i det vi säger och berättar. Det finns ju så mycket som varken är himmel eller helvete.
En del i framgångssagan det demokratiska, moderna Sverige är rätten till avgiftsfri skolgång. Att skriva, läsa, räkna och bildas, det bäddade för att kunna göra det bästa av det du har att ge, oavsett föräldrahem eller ärvd egendom. Det gav många tusentals klassresor för arbetarnas och böndernas barn.
Stefan Mählqvist var född i Nyköping 1943, men han fanns i alla svenskars tv-rum under många år, 1976–1989. Många, främst barn, fick en inblick i nya, intressanta och spännande böcker. Kanske bär några av oss på en förskönad minnesbild av Boktipset, för att den barndomen är en bit bort i tid, men bra var det.
Läsande öppnar för nya kunskaper, kreativitet och stimulerar fantasi. Att tänka utanför ”boxen”, som det formuleras i vårt halvengelska vardagstal.
Än så länge är det en majoritet som läser en bok – i någon form – minst en gång per år: 60 procent av alla svenskar i åldern 16 år och uppåt. Bokläsandet försvagas, de som läser mer blir stegvis allt färre. De icke-läsande blir fler.
Framför allt handlar detta om män. Män som inte läser. Det formar ett samhällsproblem, över tid. Kunskaper som missas och träning i läsförståelse. Att läsa är inte och ska inte vara någon snobbism. Det är bra för alla och till för alla.
Det ger en av grunderna till att förstå och kunna orientera sig i samhället. I detta värdefulla läsande ingår de stunder då du läser lokaltidningen.
Vi har länge finansierat och underhåller stora allmänna bokförråd. Biblioteken är öppna för alla. Läsande är också värdefullt för det vi kallar folkbildning, det livslånga lärandet. Det erbjuder fakta, ledtrådar och slutsatser som gör att vi inte behöver fastna i det gamla, sluta lära nytt eller börja se spöken där inga finns.
Utmana dig själv, läs en bok till för varje år som går. Må det vara Sofie Sarenbrant, Sarah J Maas, Lars Kepler, Alison Weir, Tove Jansson eller Jack London. Om du inte vet vilken bok som du skulle vilja läsa eller köpa, ta en runda ned till Culturum i Nyköping, till biblioteket i Oxelösund, i Trosa, Gnesta eller filialer som den i Stjärnhov, Stigtomta eller Brandkärr. Eller varför inte hoppa in hos bokbussen när den stannar i din närhet? Det är bra för dig – och för det samhälle vi behöver.
Och nu, för dig som minns: ni-na-ni-na-ni-nanna...