Sportlovsveckan är en särskilt svår vecka för tågpendlarna från Nyköping och Vagnhärad. Tågen ersätts av bussar. Bygget av nya resecentrum kräver en tillfällig tågpaus. Tågpendlarna får, ännu en gång, stå ut.
Allt detta är ju för att det ska bli bättre framöver. För tågets erbjudande behöver bli bättre för att konkurrera bättre med bilen. Det gäller också bussarna.
För ett par år sedan gjorde Nyköpings kommun en översikt av pendlingen till och från kommunen. Det gav tydliga svar. I konkurrens med bilen är tåg/buss mer effektivt till fyra regionalt nära destinationer: Stockholm, Huddinge, Södertälje och Norrköping. I allt annat – från Gnesta och Trosa till Oxelösund, Eskilstuna och Flen vinner bilen. Den är klart bättre på att ta sig exakt dit man ska. Detta lär inte förändras de närmaste 20 åren, men både in- och utpendling förväntas öka.
I Nyköpings kommunala vision för 2040 ska kollektivtrafiken vara ”lättillgänglig och välanvänd genom frekventa och pålitliga turer med korta restider”. Det är ingen dålig idé, men fokus ligger lite för hårt på att bekämpa bilen som färdmedel. Andan förblir att fler ska stå ut med eller indirekt tvingas att åka kollektivt. Det går att pröva andra grepp.
Lyssna lite djupare på pendlarna. Den absoluta lejonparten av jobbpendlarna väljer bilen, men andelen tågresenärer kan växa. En hållbar kollektivtrafik kräver en individuellt bättre upplevelse och bättre service, utöver turtäthet och leveranssäkerhet.
För massforsling har givna baksidor. Alla nöts mot varandra. Någon klipper tånaglarna på sätet intill. Andra visar med överdriven tydlighet upp varje tugga av frukosten. Ytterligare några får för sig att egna hörlurar är meningslöst och tvingar alla andra att lyssna på möten, telefonsamtal på högtalare, musik eller tv-serier.
På en kort bussresa är det uthärdligt, men under en längre tågtransport är det orimligt. Klart att folk ska kunna föra samtal, men det här är som på biblioteket. Ett stort mått av hänsyn till andra gör dagen alltid bättre. Den som har glömt sina brusreducerande hörlurar ska också ha en bra resa. Ingen ska behöva sätta sig i någon annans stök eller matrester. Ledningsgruppens mötesdetaljer bör vara för ledningsgruppen, inte medresenärerna. Visa klass.
Tänk vardagskvalitet, sälj in rimlig tystnad och hänsyn. Det kräver viss personal och tydliga ordningsregler. Bygg transportkultur. Inte ens barn är helt omöjliga att styra, om än med respekt för riktigt svåra lägen. Ta gärna fajten mot Nagel-Nisse, Smask-Stina och ljudliga Mötes-Musse – och voila! Fler trivs.
Om några upprörda strulfigurer då återgår till att stöka i egen bil är det inte en kris. Fordonsparken ställer ju också om.