Är bostadsmarknaden övermättad i östra Sörmland? Har det byggts för mycket i Nyköping? Nej, inte nödvändigtvis – över tid. Även om det ser knepigt ut just nu. Nyköping – och även grannkommunerna Trosa, Gnesta och Oxelösund – har varit starka inflyttningskommuner under 15 år, minst. Kampanjerna Bo i Nyköping (2003–2019) samt Nystadsliv (därefter) har byggt en stark lokal självbild.
Vi blir fler för att fler vill hit. Här är det attraktivt att bo.
Därför blir det betydligt jobbigare när prognoser inte längre överträffas och bostadsmarknaden går trögare. Vi har sett det komma, även här. Nu är vi i ett läge där kommunalrådet Urban Granström (S) konstaterar att ”vi skulle må bra av lite högre tillväxttakt”.
Vi vet att det föds färre barn och invandringen från utlandet har minskat radikalt. Vi har samtidigt en situation där ett flertal stora bostadsprojekt rejält spär utbudet lokalt på kort tid. Det går liksom inte ihop.
SN:s granskningar har visat att marknaden har sett alltmer mättad ut. HSB och Nyköpingshem satte nya byggprojekt i pausläge (SN 6/1 2023). Det har kommit att bli relativt lätt att få tag på en hyresrätt (SN 17/3 2024). Samtidigt tillförs många nya bostäder på kort tid, exempelvis Hansastaden och Högbrunn (SN 10/4 2024). Och hyresvärdarna konkurrerar med rabatter (SN 1/10 2024).
Den bilden är svår att förneka. Men det är nu.
"Över tid är bedömningen att tomma bostäder inte kommer att vara ett problem", säger Urban Granström. Han har sannolikt rätt i det. Nyligen kom statistik från Statistiska Centralbyrån som mer noggrant granskade flyttmönstren under pandemin, 2020-2021. Då såg vi en grön karavan bort från storstaden. Restriktionerna gjorde att alltfler sökte hemorter med mer yta och mer landsbygd.
Detta förstärkte en etablerad trend. Pendlingskommuner nära storstad har varit stadiga vinnare av flyttlassen åtminstone sedan 2014. Det gäller också pendlingskommuner nära större stad som Trosa och Gnesta. Det håller i sig. Nyköping sorteras in som mindre stad av SCB, men kommunen vinner på sitt läge nära storstad. Så länge det fortsätter att vara svårare och/eller betydligt dyrare att skaffa rätt typ av bostad närmare Stockholm, lär detta hålla i sig. Med den omfattande järnvägssatsningen Ostlänken kommer fler och bättre grundkommunikationer till och från storstaden. Om nu allt står klart 2035, eller så. Det går åt rätt håll.
Det betyder inte att situationen nu med tomma bostäder och något färre kunder är bekväm. Bara att det sannolikt ser ut att gå över, framöver.
Under tiden gäller det också att inflyttning som sker inte bara hamnar i våra centralorter. Hela östra Sörmland ska ju leva – och alla längtar ju inte efter samma.