Region Sörmland gör sig av med Vita villan-fastigheten – Sjukhemmet 5 – i centrala Nyköping. Det är ett strategiskt rimligt val. Att behålla en fastighet, som inte ses som absolut nödvändig, är svårt att motivera, både sett till krisen nu och behoven framöver.
I Nyköping finns ett stort antal platser som kallas för "Gamla...". Vi skrev om Gamla polishuset häromdagen. Kommunen har verksamhet i Gamla Försäkringskassan och så vidare. För att inte tala om tidigare affärsverksamheter vars namn hänger med i åratal efter att en förändring har skett. Det finns ju även ett Gamla SN sedan snart tio år tillbaka.
Nog finns det ett mått av historia och nostalgi i Vita huset och dess grönområde. Men trots den fina byggnaden, ritad av bröderna Kumlien, och över 100 år av lokal vårdhistoria är det inte något heligt i det som görs där. Huskroppar byter innehåll, verksamheter kommer och går.
Det är inte den enda fastigheten som regionen kommer att sälja.
Det blir nog så att Vita huset bara byter offentlig fastighetsägare. Nyköpings kommun har en hög med strategiska anledningar att ha kontroll över området – och en förköpsrätt till marknadspris. Byggnaderna bedöms som skyddsvärda. Sjukhemmet 5 ingår i en större förstudie från 2023 om utveckling av den så kallade Lasarettstaden, vilket regionen och Nyköpings kommun har samarbetat om.
Det finns ingen anledning att tro att de målbilder som målas upp där vänds på ända av detta. Men det är inte en bekväm fråga just nu för kommunen – som också vill sälja några av sina fastigheter, som inte ses som nödvändiga för kommunala ändamål.
Sjukhemmet 5 är en snart 150 år gammal sjukhustomt. Det som kallas Vita huset har varit den sörmländska sjukvårdens administrativa centrum i decennier – en symbol för makten, vården och folkstyret. När Nyköpingsborna, och andra, har varit upprörda över vårdpolitiken så är det bland annat på dessa gräsytor och grusgångar som de har samlats för att protestera.
Den stora huvudfrågan för sörmländsk vård och regionpolitik är ekonomin. Regionpolitikernas mål är att återställa de kostnadsökningar som blev under och som har kvarstått efter pandemin.
Det är inte försäljningsintäkten för fastigheten som är det stora i försäljningen utan de driftskostnader som kan sparas över tid.
Miljardunderskottet kräver rejäla tag. Det är en realitet som både regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) och regionrådet i opposition Monica Johansson (S) har att förhålla sig till. Det gäller att få effektiv vård för skattepengarna.
Nu läggs ytterligare ett tvåprocentigt sparbeting på i princip alla regionens verksamheter. Personal sägs upp. Regelverket för sjukresor stramas åt.
Regionen skjuter dessutom upp de nya platserna på Nyköpings barnklinik till tidigast 2027, efter nästa val. Förändringen skulle ha stärkt den befintliga barnsjukvården i Nyköping – och dess utvecklingsmöjligheter. Men de här åtgärderna räcker bara en bit på vägen. Sörmlänningarna måste räkna med att fler sparpaket presenteras framöver.
Var i Nyköping som regionens administration och ledning ska ha sina kontor är i detta något underordnat.