Det går numera att flyga Jas Gripen på Skavsta. Landshövding Beatrice Ask var först ut bakom spakarna på simulatorn, som nu invigts på F11 Museum. Detta i en tid då ryskt stridsflyg dagligen härjar i Ukraina och där det ukrainska flygvapnet biter ifrån – trots ett brutalt numerärt underläge.
Flygvapnet liksom Marinen betyder mycket när det handlar om att kunna hålla främmande makt borta från svensk mark. I takt med att vi rustar flyg och flotta förbättras förutsättningarna att stoppa fiender redan i transporten över Östersjön. Vårt stridsflyg är svindyra grejer, men glöm inte att erfarna stridspiloter också är mer än guld värda. Flygtimmar är flygtimmar, där träning och åter träning ger färdighet. I krig visar det sig snabbt att just tid, att bli tränad, är en oerhört begränsad resurs.
För den som tror att det är lätt att flyga modernt stridsflyg finns alla möjligheter att bevisa sin tes – eller få den motbevisad – på F11 Museum. Landshövdingen som var först bakom spakarna, hymlade inte med vad hon lärt sig i försöken att landa med värdighet: ”Vid något tillfälle tog jag skogen också. Avverkning kan ju också behövas, men kanske inte på det här sättet”
Hon tog i sitt invigningstal tillfället att lyfta (ja en medveten formulering) de frivilligkrafter som har lyckats få en Jas Gripen-simulator till Skavsta. Föreningen bakom museet har 400 medlemmar, och många ideella arbetstimmar ligger bakom verksamheten i dag. Det är lätt att instämma. Tillsammans med Femörefortet i Oxelösund är det ett matigt besöksmål med fotfäste i det Kalla krigets tid.
Bara några hundra meter bort, i ankomstterminalen på Skavsta är det lokala mottagningscentret för flyktingar från Ukrainakriget i full verksamhet. Avståndet mellan det simulerade och krigets brutala verklighet är inte långt.